Alena Hanušová

Alena Hanušová | foto: FIBA

Nejmladší reprezentantka dostala na MS jedinečnou šanci. Teď sní o olympiádě

  • 0
Pokud si někdo myslel, že se Alena Hanušová nepostaví na palubovku mistrovství světa v České republice, tak se šeredně spletl. Role devatenáctileté pivotky, která z domácí reprezentace vypadla na začátku září, byla ale nečekaná. Stala se aktérkou divácké soutěže o sponzorský automobil.

Při své snaze přehodit takřka celé hřiště ale dopadla podobně jako česká dvanáctka proti Rusku. Hanušová byla blízko úspěchu. Ale blízko nestačí. Nový vůz si o přestávce pátečního duelu Brazílie - Mali nevystřelila.

S flegmatismem sobě vlastním pak utrousila: "Nevadí. Stejně jsem ho nepotřebovala."

Aby byla absurdita přestávkového momentu dokonalá, pak vězte, že Hanušovou poslal do soutěže míček, který mezi diváky vhodila Romana Hejdová, další z vyřazených reprezentantek z kádru Frisca Brno...

Aleno, takovouto "spolupráci" spoluhráček jako náhodu nevysvětlíte.
Ale přesto to tak je. Ten míček měl letět mnohem výš. Ale zkrátka to nějak šlo k nám. Sedíme tam s Katkou Bartoňovou, holkama s Frisca i z Valosunu. Ani jedna z nás to chytit nechtěla, ale odrazilo se to. Tak jsem to bohužel musela jít hodit.

Jak jste si na dlouhou střelu věřila?
No samozřejmě vůbec. Na tréninku jsme to zkoušely s ženským míčem. To jsem trefila obroučku. Jenomže tohle je mužský míč a ten je těžší. Takže jsem si řekla, že to zkusím. Nakonec chyběl jenom kousíček.

Pojďme k samotnému mistrovství. Jak byste okomentovala zápas Česka s Ruskem?
Škoda, že se holky ve druhý čtvrtině nemohly trefit. Vypadávalo to. Na tribuně jsme s holkama šílely a fandily. Strašně nás to mrzelo, když Hanka nedala poslední šanci. Ale Japonsko holky porazí a postoupí ze druhého místa. A pak si poradí s ostatními a budou hrát o medaili, já jim věřím.

Česká pivotka Alena Hanušová se pokouší prosadit přes Joannu Walichovou z Polska

Česká pivotka Alena Hanušová se pokouší prosadit přes Joannu Walichovou z Polska

Myslíte, že ten závěr mohl týmu pomoci? Hlavně tím, že se závěr povedl.
To určitě ano. Celou dobu se dotahovalo deset bodů a nakonec to bylo o tři body. Myslím, že to tým nakopne, že se ještě víc semkne a že Japonsko úplně rozdrtí.

Zůstala jste v kontaktu s národním týmem?
Hance Horákové jsem psala gratulaci k výhře nad Argentinou a pozdrav ostatním holkám. A v neděli se za nimi stavím na hotelu a pokecáme.

Mrzelo vás nakonec vyřazení z reprezentace, nebo jste počítala s tím, že jdete jen na zkušenou?
To víte, že mrzelo. A moc. Ale je pravda, že já už byla hodně unavená. Vrchol sezony jsem měla na juniorském mistrovství Evropy na začátku července. Skoro tři roky hraju v kuse, hrála se reprezentace od osmnácti, juniorské mistrovství světa... To si pak člověk moc neodpočine.

Co vám léto s reprezentaci dalo?
Úplně všechno. V reprezentaci byli nejlepší lidi i nejlepší hráčky. Tým si ohromně sedl a já se na každý trénink a na každý sraz moc těšila.

České basketbalistky během výletu po Krkonoších. V popředí pivotka Alena Hanušová

České basketbalistky během výletu po Krkonoších. V popředí pivotka Alena Hanušová

Berete letošní rok jako motivaci do dalších reprezentačních sezon?
Ano, chtěla bych se dostat na mistrovství Evropy a pak i na olympiádu.

Jak vypadají vaše dny během mistrovství světa?
Ráno chodím do školy, studuju tady v Brně sportovní gympl. Pak na klubový trénink, do školy a někdy mám ještě odpoledne trénink. A pak se jdu ještě učit. Takže to mám docela hektické. Navíc v Žabinách bude teď tým odlišný, takže i pro mě to bude jiné.

Pociťujete už teď na tréninku, že v klubu dostanete mnohem víc úkolů?
Asi se to výš posune. Budu nejspíš třetí pivotka a zahraju si víc než loni.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž