Kelsey Plumová (vlevo) z Washingtonu je historicky nejlepší střelkyní NCAA,...

Kelsey Plumová (vlevo) z Washingtonu je historicky nejlepší střelkyní NCAA, blahopřeje jí její matka Katie Plumová. | foto: AP

K historickému rekordu jí před zápasem chybělo 53 bodů. Nastřílela 57

  • 1
Takový Senior Day, loučení s domácím publikem v NCAA, jen tak někdo nezažije. Kelsey Plumová z University of Washington na závěr základní části své čtvrté sezony nastřílela proti týmu University of Utah 57 bodů. Před zápasem potřebovala k dosažení historického maxima soutěže vysázet 53 bodů. V náročném testu obstála.

Těch sobotních 57 bodů během washingtonské výhry 84:77 nad rivalkami z Utahu je nejen osobním rekordem Plumové, zároveň se jedná o maximum v celých dějinách konference Pac-12.

Ještě důležitějšími čísly jsou však 3 393 a 3 397.

To první udává počet bodů nastřílených Jackie Stilesovou za Missouri State University v letech 1998 až 2001.

To druhé je bodový součet ze všech univerzitních zápasů Kelsey Plumové, nové rekordmanky Divize I v NCAA.

Kdo by čekal, že dvaadvacetiletá Plumová střílela v honbě za metami jak o závod, ten by se spletl. Vypálila jen 28 pokusů z pole. A v 19 případech byla úspěšná.

Na rekord dosáhla čtyři minuty před koncem zápasu, když levou rukou proměnila obtížný „floater“. O několik chvil později už si užívala ovace diváků i oslavy se spoluhráčkami.

Kelsey Plumová útočí na střelecký rekord NCAA

Pětadvacátého února si na Washingtonské univerzitě odteď budou vždy připomínat Den Kelsey Plumové, rozhodl rektor.

A novopečená rekordmanka se dočkala i gratulace od té předchozí, která po kariéře v WNBA působí jako trenérská asistentka u týmu Missouri State.

26.února 2017 v 01:23, příspěvek archivován: 28.února 2017 v 22:27

Congrats@Kelseyplum10 on becoming the all-time leading scorer.We are celebrating you here at Missouri State. So proud of you/well deserved!

Pouze 173 centimetrů vysoká rozehrávačka zradila rodinnou tradici a z volejbalu, který hrála matka i obě starší sestry, přesedlala na basketbal. Coby pravá střelkyně zdá se udělala správně.

Na střední škole dávala Plumová 19,9 bodu na zápas a zajistila si tím místo v americké juniorské reprezentaci. Asi neudiví, že si z Litvy následně odvezla zlato.

S přechodem na univerzitu si v množství vysázených bodů vůbec nepohoršila. Naopak. V každé ze čtyř sezon pokořila hranici 20 bodů, letos se její střelecký průměr vyšplhal až k hodnotě 31,6 bodu.

V NCAA proměňuje 89 procent svých trestných hodů a její bilance za tři body se letos vyšplhala na úctyhodných 43,6 procenta. Má však také skoro pět asistencí na utkání a hranici pěti doskoků dokonce překračuje.

WNBA už se může chystat na novou hvězdu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž