Russell Westbrook (0) z Oklahoma City se řítí kolem  Evana Fourniera z Orlanda.

Russell Westbrook (0) z Oklahoma City se řítí kolem Evana Fourniera z Orlanda. | foto: AP

Westbrookova velká noc přinesla triple-double s rekordními 57 body

  • 33
Russell Westbrook z Oklahoma City zaznamenal v letošní sezoně NBA svůj 38. triple-double. A vskutku unikátní. Svůj tým k výhře na hřišti Orlanda 114:106 po prodloužení, nastřílel 57 bodů, což je nejvíce v rámci triple-double v historii soutěže, a k nim připojil 13 doskoků a 11 asistencí.

O jeden ze svých mnoha rekordů NBA tím přišel Wilt Chamberlain, který zvládl 53 bodů při triple-double v roce 1968. Jeho výkon před třemi měsíci pouze dorovnal James Harden z Houstonu.

Westbrook si triple-double připsal v každém z posledních čtyř utkání a teď už ho pouze tři dělí od vyrovnání sezonního rekordu Oscara Robertsona.

Středeční NBA

Zpravodajství z ostatních devíti středečních zápasů NBA najdete ZDE

Orlando ve třetí čtvrtině vedlo nad Thunder až o 21 bodů, jenže Westbrook ani tentokrát nenechal svůj tým padnout. V poslední čtvrtině řídil comeback a dovršil jej sedm sekund před koncem čtvrté části přesnou trojkou, která poslala zápas do prodloužení a své konto posunul na 50 bodů.

Byl to od osmadvacetileté hvězdy jeden z nejlepších druhých poločasů v dějinách NBA. V tom prvním nastřílel Westbrook „pouze“ 21 bodů a měl na kontě už sedm ztrát.

Po přestávce však jeho výkon vygradoval, ztrátu už do konce nepřidal ani jedinou, zato bodů 36 - 10 ve třetí čtvrtině, 19 ve čtvrté a v prodloužení dalších sedm. Dovedl tím Oklahoma City k 43. výhře v sezoně. Jen o bod zaostal za osobním střeleckým maximem.

„Jsem moc vděčný tomu muži nahoře, že mi umožnil hrát hru, kterou miluju. A moji spoluhráči mi to ulehčují a díky ním mám hodně příležitostí hrát tak, jak hraju,“ uvedl Westbrook, jenž zaostal pouze o bod za svým kariérním maximem.

Jeho středeční výkon byl tak dominantní, že se od čtvrté čtvrtiny halou rozléhalo skandování „MVP! MVP! MVP!“

Russell Westbrook a jeho triple-double s 57 body

„Russ vždycky věří, že máme ještě šanci, a dnes se to znovu ukázalo. Má velké srdce a nikdy se nevzdává a dotáhne nás tam, kam chce. Je úžasné sledovat, co předvádí,“ řekl po zápase oklahomský trenér Billy Donovan.

Westbrookovi sekundoval s 20 body a 10 doskoky Enes Kanter. Na 13 bodů se proti bývalým spoluhráčům dostal Victor Oladipo. Thunder vyhráli osmý zápas z posledních deseti.

Nejlepším střelcem domácích byl Evan Fournier s 24 body, Terrence Ross nastřílel jen o bod méně. Magic na konci základní hrací doby i v prodloužení zahodili několik trestných hodů, což je připravilo o výhru.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž