Stephen Curry z Golden State Warriors bhem záoasu s Miami Heat

Stephen Curry z Golden State Warriors bhem záoasu s Miami Heat | foto: AP

Curry přijde o vánoční hit, svůj přepestrý rok končí rolí učitele

  • 0
Klasické soupeření mezi Golden State Warriors a Cleveland Cavaliers patří nejen do finálové série NBA, ale také k Vánocům. Letošní hody pro basketbalové bohy však budou ochuzené. V pondělí od 21.00 středoevropského času nevyběhne Stephen Curry, tahoun domácího Golden State.

Oficiální web NBA.com před zápasem Warriors - Cavaliers „láká“ na očekávaný souboj prvních rozehrávačů Patrick McCaw vs. José Calderón. Na amerického mladíka, jenž po nadějné premiérové sezoně na podzim moc vidět nebyl, a španělského veterána na sklonku kariéry.

Odškrtávání „padlých“ probíhá na obou stranách. Curryho už tři týdny trápí potíže s kotníkem, navíc potřeboval doléčit zraněný prst na střelecké ruce. Naskakuje do tréninku a předzápasových drilů, ale na návrat to ještě není.

„Steph ještě ani ani netrénuje tři na tři. Kdyby se neblížilo utkání s Clevelandem, nikoho by ani nenapadlo ptát se, jestli nastoupí. Čeká nás samozřejmě velký a sledovaný zápas, ale tím si nemůžeme nechat zakalit úsudek. Bylo by zcela nezodpovědné, kdyby hrál,“ vyjevil své priority Steve Kerr, trenér kalifornského klubu.

24.prosince 2017 v 00:59, příspěvek archivován: 25.prosince 2017 v 09:27

Kerr on Steph vs Cavs: "He can't play. That would be completely irresponsible if he did." https://t.co/FjdGSeM2po

Zraněný je i Shaun Livingston, tradiční Curryho náhradník na pozici rozehrávače.

Cleveland je na tom - alespoň papírově - vlastně ještě hůř. Isaiah Thomas na svou premiéru v clevelandském dresu stále čeká, i on by však mohl vyběhnout v řádu dnů. Derrick Rose se přednedávnem rozhodl s basketbalem pokračovat; hlava by sice chtěla, ale jeho dolní končetiny zatím říkají ne. A dlouhodobě chybí ještě obranářský expert Iman Shumpert.

I jinak jsou na tom oba týmy podobně. Golden State má bilanci 26-7 a jejich jedenáctizápasovou vítěznou sérii přerušil až těsně před svátky Denver. Cleveland má na kontě 24 vítězství a devět porážek, když po rozpačitém úvodu ročníku uspěl v 19 z posledních 21 zápasů.

Lépe prostřeno k dalšímu velkému osobnímu souboji superhvězd Kevina Duranta a LeBrona Jamese to snad ani nemůže být.

Dobře pro ně, Curryho akcie v boji o nejoblíbenějšího basketbalistu planety jsou v prosinci o něco slabší.

Nejlepší? Nejviditelnější

Devětadvacetiletý driblér a střelec má za sebou má nejen bohatý, ale také rozporuplný rok. Slavil titul v NBA, ovšem ve finále ho zastínil spoluhráč Durant.

Opustil pozici nejužitečnějšího hráče ligy a nepatřil ani mezi hlavní kandidáty na prestižní ocenění, ale podepsal novou pětiletou smlouvu na 201 milionů dolarů a s platem 34 682 550 je nyní v NBA nejlépe placený. Jeho dres se drží na první příčce bestsellerů - což je užitečné měřítko popularity.

A také je stále častěji vidět a slyšet i mimo basketbalové dění. Loni touto dobou Curry dražil speciálně designované boty ve prospěch obětí požáru v Oaklandu.

Letos se stal jedním z hlavních oponentů prezidenta Donalda Trumpa v řadách amerických sportovců a je hlavní příčinou, proč Golden State Warriors ani nedostali pozvánku k návštěvě Bílého domu.

Objevil se v televizním seriálu Ballers, využil Halloween k žertu v masce vraha Jigsawa, zahrál si profesionální golfový turnaj, jeho turné po po Asii bylo extrémně sledované...

Značka Stephen Curry stoupá k vrcholu.

Potvrzuje to i další z jeho projektů: sedmnáct basketbalových videolekcí pro MasterClass. Svou virtuozitu už podobným způsobem prezentovali režisér Martin Scorsese, herec Samuel L. Jackson, tenistka Serena Williamsová nebo šachista Garri Kasparov.

Stephen Curry z Golden State se rozcvičuje.

Na basketbalové poměry drobný Curry má být tím pravým učitelem, který svými triky pomůže hráčům bez extrémní fyzické výbavy. Zároveň svým videoseriálem dokazuje, co všechno má vydřené.

„Kdyby mi bylo třináct a měl jsem přístup k takovým lekcím, byl bych mnohem lepší a rychlejší,“ propaguje Steph Curry svou novinku. „Trvalo mi, než jsem se naučil jak správně trénovat, jak k tréninku přistupovat... Jo a kapitola o smečování tam není. Pokud hledáte tohle, jste na špatné adrese.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž