Českého basketbalistu Jana Veselého (v pozadí) v dresu Washingtonu tentokrát

Českého basketbalistu Jana Veselého (v pozadí) v dresu Washingtonu tentokrát výrazně zastínil brazilský pivot Anderson Varejao z Clevelandu. | foto: AP

Veselého Washington zahájil NBA trápením, šampioni z Miami smrští

  • 88
Nový ročník basketbalové NBA byl zahájen. Hned v prvním utkání se Washington Wizards s českým hráčem Janem Veselým v sestavě představili na hřišti Clevelandu Cavaliers. A po nepovedeném útočném představení prohráli 84:94.

Úřadující šampioni Miami Heat si převzali prsteny na památku minulého vítězství a v prvním duelu další sezony překonali své velké konkurenty z Boston Celtics 120:107, v ofenzivě zahráli bezmála ideální představení.

Los Angeles Lakers navázali na osm porážek z přípravy a už se všemi hvězdami v sestavě doma padli 91:99 s Dallas Mavericks, kterým schází jejich největší osobnost Dirk Nowitzki.

Wizards osobnosti nenabídli, Cavaliers ano

Výkon dvaadvacetiletého Veselého patřil k tomu lepšímu, co hráči z hlavního města USA v Clevelandu nabídli. Zaznamenal sedm bodů, když trefil tři ze čtyř střel a jediný ze čtyř trestných hodů.

Coby náhradník nastoupil na 21 a čtvrt minuty a týmu pomohl ještě čtyřmi doskoky, jedním blokem a jednou asistencí. Ve faulech se tentokrát zkrotil, má tři osobní chyby.

Ani ostatní basketbalisté Wizards, mezi nimiž nefigurují zranění John Wall, Nené a Kévin Seraphin, se v útoku příliš nečinili. Nejlepší z nich byl jedenáctibodový Jordan Crawford, Emeka Okafor ho podpořil 10 body.

Trojka loňského draftu Bradley Beal zůstala pověsti střelce dlužna, z osmi pokusů proměnila pouze dvě a na kontě má osm bodů.

Celková úspěšnost poraženým při zakončení spadla k podprůměrným 35,6 procentům z pole a 60 procentům z čáry trestného hodu. Clevelandští na tom byli ve všech ukazatelích zhruba o deset procent lépe.

Byli to právě domácí, kdo zápasu dodal osobnosti. Kyrie Irving se při vstupu do své druhé sezony blýskl osobním maximem 29 bodů a dokázal, že je po letním zranění už v pořádku. Čtvrtý muž letošního draftu Dion Waiters zahájil kariéru v NBA 17 body, když proměnil šest ze 14 střel.

Brazilský pivotman Anderson Varejao se po dlouhé absenci vrátil devíti body, devíti asistencemi a především 23 doskoky. Plných 12 z nich bylo na útočné polovině.

Wizards měli ve druhé půli šanci na obrat, 14 body v řadě otočili na 76:74. V tu chvíli se na plochu museli vrátit Irving, Varejao a Tristan Thompson (v utkání 12 bodů) a utkání znovu zvrátili ve prospěch domácích.

Miami pobavilo diváky. Kromě těch zelených

Hráči Miami Heat vstoupili do sezony ofenzivní podívanou, během níž Bostonu nasázeli 120 bodů. Sami sice inkasovali 107 a ještě dvě minuty před koncem dovolili hostům doufat v obrat, v tu chvíli však Dwyane Wade a především Chris Bosh přepnuli na vyšší stupeň a znovu zvýraznili rozdíl.

Dařilo se všem tahounům vítězného celku. Wade zaznamenal 29 bodů, LeBron James si připsal 26 bodů a 10 doskoků (na závěr zápasu však chyběl, trápily ho křeče) a Bosh se dostal na 19 bodů a 10 doskoků. Duel si vychutnaly i obě čerstvé posily: Rashard Lewis se dostal na 10 bodů, Ray Allen, který přišel právě z Bostonu, se blýskl dokonce 19 body.

V dresu Celtics se tradičně dařilo Rajonu Rondovi, autoru 20 bodů, 13 asistencí a sedmi doskoků, v rámci útočně hraného utkání se do dvouciferných čísel v bodech dostali i čtyři jeho spoluhráči. 

Paul Pierce nasázel 23 bodů, náhradník Leandro Barbosa se uvedl 16 body, Brandon Bass dosáhl na double-double 15 bodů a 11 doskoků. Kevin Garnett po podobném kousku sahal, má devět bodů a 12 doskoků; tentokrát se však dočkal výraznější kritiky za obranu. Nevedlo se nejvýznamnější posile Jasonu Terrymu, který zůstal na osmi bodech, předčil ho i další novic v zeleném dresu Courtney Lee s 11 body.

Lakers padli i v prvním ostrém zápasu

Hvězdnou sestavu LA Lakers ještě čeká obtížné sehrávání. Kobe Bryant přemohl zranění a pomohl 22 body, Pau Gasol se dostal na 23 bodů, 13 doskoků a šest asistencí, Dwight Howard zaznamenal 19 bodů a 10 doskoků. Nic z toho ale na Dallas nestačilo.

Howard nebude na debut vzpomínat rád, protože minul 11 ze svých 14 trestných hodů a navíc se dvě minuty před koncem vyfauloval. Obdobně se (ne)vedlo i další ze zářivých posil kalifornského celku Stevu Nashovi, který týmu pomohl pouze sedmi body a čtyřmi asistencemi.

TO BYLO ŠPATNÝ. Kobe Bryant (vpravo) a Dwight Howard po porážce jejich LA
Kobemu Bryantovi (uprostřed) z LA Lakers vypichuje míč dallaský O. J. Mayo, na
Jordan Hill z Los Angeles Lakers stráží koš.

"Je to bolestivý vývoj, válčíme s tím. Ještě nejsme sladění. V příštích zápasech asi přijde takových chvil víc," poznamenal Nash po zápase.

Skóre příliš neodpovídá průběhu zápasů. Hosté vedli už 93:77 a pouze finální nápor Lakers korunovaný Gasolovou trojkou dostal rozdíl do jednociferných hodnot.

Dallas našel při absencích Dirka Nowitzkého a Chrise Kamana nečekaného bodového tahouna v rozehrávači Darrenu Collisonovi (17 bodů), Brandan Wright mu sekundoval 14 body, další z posil O. J. Mayo začala texaskou etapu 12 body a hned tři muži - Shawn Marion, Vince Carter a Rodrigue Beaubois - se dostali na 11 bodů.

Basketbalová NBA - výsledky

Cleveland - Washington 94:84
Miami - Boston 120:107
LA Lakers - Dallas 91:99


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž