Tyler Herro z Miami zazářil ve čtvrtém zápase s Bostonem 37 body.

Tyler Herro z Miami zazářil ve čtvrtém zápase s Bostonem 37 body. | foto: AP

Nový floridský hrdina. Herro útočil na Magicův rekord a sestřelil Boston

  • 10
V play off že rozhodují zkušenosti? Čtvrté finále Východní konference basketbalové NBA rozhodl dvacetiletý nováček. Tyler Herro nasázel 37 bodů a dovedl Miami k vítězství nad Bostonem v poměru 112:109. Celek z Floridy vede 3:1 na zápasy a už jen jeden úspěch mu schází k postupu do finále.

Basketbalisté Miami Heat si v play off poradili s nasazenou čtyřkou Východu z Indiany a následně i s jedničkou z Milwaukee. A nyní jsou coby pětka jenom krůček od postupu do finále přes trojku z Bostonu. Na palubovce v Disney Worldu na to budou mít hned tři pokusy. Už v pátek mohou rozhodnout.

Miami je podvanácté v klubové historii ve vedení 3:1, přičemž jedenáct těchto sérií dovedlo k postupu. Finále by bylo jeho prvním od roku 2014, tehdy se však z titulu radovali San Antonio Spurs.

Hrdinou dne je Tyler Herro, jeho 37 bodů je nejvíc, kolik kdy nováček v konferenčním finále nasázel. Pomohlo mu pět trojek z deseti pokusů a celkem trefil 14 z 21 střel. Po Donovanu Mitchellovi z Utahu se stal druhým hráčem, jenž ve svém prvním play off nasbíral alespoň 35 bodů a pět doskoků.

Po Magicu Johnsonovi, jenž v šestém finálovém duelu v roce 1980 nastřádal 42 bodů, je floridský novic druhým nejlepším střelcem ve vyřazovacích bojích mladším 21 let. 

Sestřih ze čtvrtého zápasu mezi Miami a Bostonem:

Co se týče nováčkovského rekordu Heat, ten do této chvíle držela klubová legenda Dwyane Wade, v roce 2004 o 10 bodů méně. Herro, jenž klubový primát pomyslně převzal, si jej zajistil mimo jiné 17 body během závěrečné dvanáctiminutovky.

Hned čtyři muži v dresu Miami se dostali přes dvacetibodovou metu. K Herrovi se přidali Jimmy Butler s 24 body (a také s devíti doskoky), Goran Dragič s 22 body a Bam Adebayo, který 20 bodů doplnil 12 doskoky. Žádný z jejich spoluhráčů nenastřílel víc než tři body, ačkoli Jae Crowder odehrál téměř 31 minut a Andre Iguodala, jenž bojuje o své šesté finále v řadě, přes 27.

Jimmy Butler (vlevo) z Miami se snaží prosadit přes  Gordona Haywarda z Bostonu.

Koncovka vyrovnaného duelu nabídla menší drama, Jaylen Brown trojkou 16 sekund před koncem snižoval na 104:107, Herro ovšem šestkami upravil na pětibodový rozdíl. Kemba Walker po faulu Jimmyho Butlera trefil 9,2 sekundy před koncem tři trestné hody a Celtics se pak ještě dvakrát dostali na rozdíl dvou bodů, víc však nestihli.

I Boston našel nejlepšího střelce v mladíkovi, u dvaadvacetiletého Jaysona Tatuma je to však už dávno standard. Všech 28 svých bodů zaznamenal ve druhém poločase, stihl i devět doskoků a pomohl smazat dvouciferný rozdíl. Koncovka však patřila hráčům z Heat, kteří poctivě trefovali trestné hody a nedali soupeři šanci na obrat.

Brown zvládl 21 bodů a devět doskoků, Walker se dostal na 20 bodů, Gordon Hayward oslavil narození čtvrtého potomka 14 body a sedmi doskoky a Marcus Smart zapsal 10 bodů plus 11 asistencí.

Play off NBA

Finále Východní konference - 4. zápas

Miami Heat - Boston Celtics 112:109 (24:23, 50:44, 77:76)
Stav série:
3:1.
Body: Herro 37, Butler 24, Dragič 22, Adebayo 20, Crowder, Robinson a Iguodala po 3 - Tatum 28, Brown 21, Walker 20, Hayward 14, Smart 10, Theis 8, R. Williams a Wanamaker po 4.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž