Anthony Davis (vpravo) z LA Lakers zastavuje faulem Jamese Hardena z Houstonu.

Anthony Davis (vpravo) z LA Lakers zastavuje faulem Jamese Hardena z Houstonu. | foto: AP

Lakers se zmenšili a Hardena odstavili, jsou výhru od postupu

  • 12
Na nejmenší tým v NBA vyrukovali se svou nejmenší sestavou. Basketbalisté Los Angeles Lakers vyhrávají v taktické bitvě druhého kola play off nad Houston Rockets a v sérii vedou 3:1 na zápasy. Čtvrtý zápas získali v poměru 110:100, když vedli až o 23 bodů. Lakers mají blízko k tomu, aby po deseti letech prošli mezi čtyři nejlepší celky zámořské soutěže. Naposledy se jim to povedlo v roce 2010, kdy získali šestnáctý titul.

Lakers patří k nejvyšším týmům v NBA, ale proti Houstonu, který ze hry takřka vyloučil dvoumetrové hráče, se jim vyplácí totožná taktika. Kouč Frank Vogel nevyužil Dwighta Howarda ani JaValeho McGee a nejvyšším mužem zápasu učinil bývalého rozehrávače Anthonyho Davise s 208 centimetry. Nápad vyšel, Davis byl s 29 body a 12 doskoky zároveň mužem nejproduktivnějším.

LeBron James k úspěchu pomohl 16 body, 15 doskoky a devíti asistencemi, na 16 bodů se dostal i náhradník Alex Caruso. Další hráč z lavičky Rajon Rondo pomohl 11 body, 10 doskoky a osmi asistencemi.

James Harden (13) z Houstonu je rozhozený v zápase s LA Lakers.

Hned sedm hráčů Lakers zaznamenalo minimálně devět bodů. Díky tomu zlato-fialoví vedli po celé utkání, v poločase už o 16 bodů.

Lakers jasné ovládli doskok (52:26) a suverénní byli pod oběma koši, na body z vymezeného území to skončilo 62:24, po útočném doskoku pak 17:3. Vítězové navíc vytěžili 19 bodů z rychlého protiútoku, poražení jen dva.

V poslední čtvrtině narostlo manko Houstonu už na 23 bodů, ale Rockets se nevzdali a ještě dokázali zápas zdramatizovat. Tři minuty před koncem to bylo už jen o deset a do poslední minuty šli se ztrátou pouhých pěti bodů. Jenže pak trefil trojku Caruso, vzápětí Rondo při brejku nahodil Jamesovi míč o desku na smeč a bylo rozhodnuto. 

Zcela odstavený byl James Harden, k 21 bodům se dostal s pomocí 16 úspěšných trestných hodů. Z pole však trefil pouhé dvě střely - a vypálil pouze jedenáctkrát. Na kontě má ještě 10 asistencí.

Russell Westbrook zaznamenal 25 bodů, Eric Gordon 19 bodů a Austin Rivers 14 bodů. Danuel House Jr. nemohl nastoupit kvůli podezření z porušení pravidel bubliny v Disney Worldu.

Sestřih ze zápasu Houston - LA Lakers:

„Vykopali jsme si pod sebou hlubokou jámu a příští zápas už prostě musíme vyhrát. Pokud však zahrajeme tak jako dnes v poslední čtvrtině, tak jsme v pohodě a můžeme to zvrátit,“ řekl trenér Houstonu Mike D’Antoni.

„Měli jsme zápas dohrát mnohem lépe a ve větším klidu. Vlastními chybami jsme se dostali do potíží. Ale vyhráli jsme a teď bychom měli dohrát celou sérii,“ řekl lídr vítězů James.

Play off NBA - 2.kolo

Západní konference - 4. zápas:
Houston Rockets - Los Angeles Lakers 100:110 (22:26, 41:57, 70:86)
Stav série:
1:3.
Nejvíce bodů: Westbrook 25, Harden 21, Gordon 19, Rivers 14, Jeff Green a McLemore po 9 - Davis 29, James a Caruso po 16, Rondo 11, D. Green a Caldwell-Pope po 10, Morris 9.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž