Kawhi Leonard (u míče) z Toronta se snaží překonat Bena Simmonse z Philadelphie.

Kawhi Leonard (u míče) z Toronta se snaží překonat Bena Simmonse z Philadelphie. | foto: AP

Čtvrtý díl pro torontského mistra Leonarda. Nuggets táhl Murray

  • 26
Toronto se dostalo z nezáviděníhodné pozice, ve druhém kole play off basketbalové NBA uspělo na palubovce Philadelphie 101:96 a sérii srovnalo na 2:2. Mužem zápasu byl hostující Kawhi Leonard s 39 body, 14 doskoky a pěti asistencemi na kontě. Srovnáno na 2:2 je i v sérii mezi Portlandem a Denverem. Nuggets vyhráli čtvrtý zápas na půdě soupeře 116:112.

Raptors přečkali zdravotní potíže svého kamerunského objevu Pascala Siakama (devět bodů) a na palubovce Sixers vybojovali důležité vítězství, k pátému duelu se nyní vracejí do Kanady.

Toronto sice už v první čtvrtině uteklo na 11 bodů, ale domácí otočili a ve třetí části vedli o šest bodů.

Hosté se mohli spolehnout zejména na svého tahouna Leonarda, který dominoval hlavně při střelbě z dálky. Trefil pět ze svých sedmi tříbodových pokusů - včetně toho klíčového 61 sekund před koncem.

Marc Gasol ho doplnil 16 body, Kyle Lowry zaznamenal 14 bodů, sedm asistencí a šest doskoků. Serge Ibaka z pozice náhradníka zařídil 12 bodů a devět doskoků. V koncovce pak trestnými hody držel tým Danny Green. 

„Měl jsem to štěstí, že jsem se mohl učit od skvělých hráčů, a teď ty zkušenosti zúročuji,“ řekl Leonard, který dříve hrával za San Antonio.

V dresu Philadelphie zářili hlavně Jimmy Butler (29 bodů a 11 doskoků) s J. J. Redickem (19 bodů). Tobias Harris se postaral o 16 bodů, potřeboval na ně 23 pokusů z pole, minul i důležitou střelu v poslední minutě. Jedenácti minelami zpoza tříbodové linie vytvořil nepříjemný klubový rekord.

06.května 2019 v 00:26, příspěvek archivován: 06.května 2019 v 12:20

Tobias Harris went 2-13 from deep to set a new 76ers team record for missed three-pointers in a playoff game. The previous mark was 8. #TORvsPHI https://t.co/GcaRYSolY6 https://t.co/ZcPeSd1XS4

Nevedlo se ani pivotmanu Joelu Embiidovi, který se potýkal s nemocí. Z pole se prosadil pouze dvakrát a zakončoval jen v sedmi případech. Ke skromným 11 bodům ovšem dodal osm doskoků a sedm asistencí.

Sestřih ze čtvrtého zápasu Philadelphia - Toronto:

Portland měl po dramatické výhře ve čtvrtém prodloužení třetího zápasu velkou šanci nakročit do konferenčního finále, ale Denver další koncovku zvládl. V poslední čtvrtině sice Nuggets neudrželi desetibodový náskok a tři minuty před koncem dovolili Portlandu snížit na rozdíl jediného bodu, ale pak dal důležitou trojku Will Barton.

Damian Lillard sice dvěma koši stále udržel naději, ale další trojka nečekaného hrdiny Bartona dala Denveru potřebný náskok do závěrečné minuty. V ní prokázal pevné nervy nejlepší střelec zápasu Jamal Murray, když trestnými hody uhájil vítězství a zlepšil se na 34 bodů.

Srbský pivot Nikola Jokič přispěl k výhře triple doublem za 21 bodů, 12 doskoků a 11 asistencí. Jedná se o jeho čtvrtý takovýto zápis za 11 odehraných utkání v letošním play off. Paul Millsap zajistil 21 bodů a 10 doskoků a Gary Harris se dostal na 14 bodů.

06.května 2019 v 04:29, příspěvek archivován: 06.května 2019 v 12:18

Nikola Jokić passed Fat Lever as the franchise's all-time leader in playoff triple-doubles today. #NBAPlayoffs #MileHighBasketball https://t.co/aFEjWkFXah

Portlandu nepomohlo ani to, že Lillard společně se C. J. McCollumem dali dohromady 57 bodů - Lillard zapsal 28 bodů (a sedm asistencí), McCollum dokonce 29 bodů. 

Al-Farouq Aminu je doplnil 19 body a osmi doskoky a náhradník Seth Curry 16 body, Enes Kanter se však kvůli potížím s ramenem dostal jen na pět bodů.

Sestřih ze čtvrtého zápasu Portland - Denver: 

„Máme odolný tým. Vyhrát zápas venku jen 36 hodin poté, co jsme prohráli ve čtvrtém prodloužení, to mluví samo za sebe,“ řekl denverský trenér Michael Malone. 

„Řekli jsme si, že když tu dnes vyhrajeme, na předchozím zápase nebude záležet. Ano, byli jsme vyčerpaní, ale chtěli jsme vyhrát, abychom se nemuseli vymlouvat,“ dodal Jokič.

Basketbalová NBA

2. kolo play-off

Východní konference, 4. zápas:
Philadelphia 76ers - Toronto Raptors 96:101, stav série 2:2

Západní konference, 4. zápas:
Portrland Trail Blazers - Denver Nuggets 112:116, stav série 2:2

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž