Kristaps Porzingis z New Yorku si vážně poranil koleno v zápase s Milwaukee.

Kristaps Porzingis z New Yorku si vážně poranil koleno v zápase s Milwaukee. | foto: AP

Porzingis přestal být miláčkem New Yorku. Chtěl výměnu a míří do Dallasu

  • 28
Odcházení Anthonyho Davise z New Orleans se mění v maraton, zmizení Kristapse Porzingise z New Yorku proběhlo sprintem. Mladá hvězda basketbalové NBA si během čtvrtka řekla o výměnu - a v řádu hodin zamířila do Dallasu. Vytáhlý Lotyš utvoří evropskou kolonii s německým veteránem Dirkem Nowitzkým či slovinským zázrakem Lukou Dončičem.

O dohodě na tradu, který změní mapu NBA, jako první informovala ESPN, jmenovitě Adrian Wojnarowski.

Ironií osudu se výměna uskutečnila necelý den po vzájemném zápasu Knicks a Mavericks v newyorské Madison Square Garden.

Podle zdrojů vždy výborně informovaného novináře se společně s 220 centimetrů vysokým Porzingisem stěhují do Texasu také křídelníci Courtney Lee a Tim Hardaway Jr a rozehrávač Trey Burke. 

Zatímco třiadvacetiletý Lotyš doléčuje přetržený vaz v koleni z loňského února a pro Mavericks je především budoucí náhradou za čtyřicetiletou klubovou legendu Nowitzkého, Lee a Hardaway ještě mohou pomoci v útoku na letošní play off, Burke pak nahradí zraněného J. J. Bareu. Dallas je v Západní konferenci dvanáctý, jeho ztráta na osmé místo však není nedostižná.

Courtney Lee 

Tim Hardaway Jr. 

Náročné publikum v New Yorku budou namísto veleoblíbeného blondýna bavit nadějný rozehrávač Dennis Smith Jr., pivotman DeAndre Jordan a křídelník Wesley Matthews.

Součástí obchodu bude i přesun dvou budoucích voleb v prvních kolech draftu z Dallasu do New Yorku.

O změnách scenérie u Leeho, Hardawaye, Smithe či Jordana se spekulovalo už v minulých týdnech, nastartoval je však až Kristaps Porzingis. Ten si společně se svým bratrem-agentem Janisem domluvil schůzku s vedením Knicks a vyjádřil svou nespokojenost se směřováním klubu, který se během jeho marodění ocitl na poslední příčce v celé NBA.

Vedení newyorského klubu se v minulých týdnech zdráhalo nabídnout oblíbenému Lotyši maximální smlouvu. 

Porzingisovo jméno se během týdně objevovalo v rámci možné výměny za jinou mladou hvězdu Anthonyho Davise, ta svou touhu opustit New Orleans vyjádřila v pondělí.

Kristaps Porzingis (vlevo) z New Yorku útočí kolem Anthonyho Davise z New Orleans.

Pro Knicks je nejzásadnější příchod jedenadvacetiletého rozehrávače Smithe, ten by se měl stát budoucností slavného klubu společně s obdobně mladými Kevinem Knoxem, Mitchellem Robinsonem či Frankem Ntilikinou. O Smithovi uvažovali Knicks už při draftu 2017, místo něj však zvolili Ntilikinu.

Klub by chtěl v létě získat velkou hvězdu, usilovat má o Kevina Duranta, Kyrieho Irvinga či Jimmyho Butlera. A příchody Jordana a Matthewse, kterým v létě končí smlouvy, mu pomohou získat potřebný prostor pod platovým stropem.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž