Goran Dragič z Miami střílí na koš Oklahoma City.

Goran Dragič z Miami střílí na koš Oklahoma City. | foto: AP

Milionové smlouvy v NBA podepsali Tatum, Mitchell, Dragič či Bertans

  • 14
Další basketbalisté si v NBA vysloužili nové smlouvy. Davis Bertans očividně získal důvěru Washingtonu, Goran Dragič si prodlouží své působení v Miami. Dlouhodobé a vskutku lukrativní kontrakty uzavřeli Jayson Tatum s Bostonem a Donovan Mitchell v Utahu.

Slovinský rozehrávač Goran Dragič bude i v dalších dvou sezonách hrát za finalistu NBA Miami. S týmem z Floridy se mistr Evropy z roku 2017 podle médií dohodl na dvouleté smlouvě s celkovým příjmem 37,4 milionu dolarů.

Čtyřiatřicetiletý Dragič už v Miami odehrál šest sezon. V té poslední byl druhým nejlepším střelcem týmu v základní části (16,2 bodu na zápas) a pak i v play off (19,1). V téměř celé finálové sérii proti Los Angeles Lakers ale chyběl kvůli zranění z prvního zápasu.

Goran Dragič z Miami se raduje ze své trefy.
Goran Dragič rozehrává akci Miami Heat proti Indiana Pacers.
Goran Dragič (7) z Miami zakončuje na koš Milwaukee kolem Wesleyho Matthewse.
Goran Dragič z Miami přihrává kolem Mylese Turnera z Indiany.

Dragič má v NBA za sebou už 13 sezon a 869 zápasů včetně play off, hrál také za Phoenix a Houston. V ročníku 2017/18 se zúčastnil Utkání hvězd, v sezoně 2013/14 si vysloužil ocenění pro hráče s největším zlepšením. V roce 2017 dovedl Slovince k titulu mistrů Evropy a na turnaji v Turecku byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem šampionátu.

Elitní trojkař Bertans dostal smlouvu na 80 milionů

Elitní střelec z tříbodové vzdálenosti Davis Bertans podepsal v NBA pětiletou smlouvu s Washingtonem a Wizards jeho služby po zkušenosti z minulé sezony ocenili na 80 milionů dolarů. Osmadvacetiletý křídelník podepsal dlouhodobý kontrakt jako volný hráč.

Davis Bertans v dresu Washingtonu
Davis Bertans (vlevo) z Washingtonu se raduje z trefy v zápase s Golden State,...
Davis Bertans (42) ze San Antonia se snaží zastavit Carise LeVerta (22) z...

Bertans, který před odchodem do zámoří působil v Olimpiji Lublaň či Partizanu Bělehrad, strávil první tři sezony v zámořské basketbalové lize v San Antoniu. Předchozí zkrácený ročník už ale odehrál za Wizards a prožil po všech směrech nejlepší rok v kariéře s průměry 15,4 bodu, 4,5 doskoku a 1,7 asistence.

S úspěšností trojkových pokusů 42,4 procenta a s rovnými dvěma stovkami tříbodových košů patřil ve statistikách do první desítky v celé lize. Washingtonu chyběl v dohrávce sezony po koronavirové pauze, do „bubliny“ v Orlandu se rozhodl nenastoupit.

Tatum a Mitchell: 195 milionů dolarů za pět let

Dlouhodobé lukrativní smlouvy uzavřeli Jayson Tatum a Donovan Mitchell. Křídelní hráč Tatum se dohodl s Bostonem na pětiletém kontraktu v hodnotě 195 milionů dolarů. Stejnou částku si může za pět let vydělat rozehrávač Donovan Mitchell díky nové smlouvě s Utahem.

Dvaadvacetiletý Tatum působí v Bostonu od roku 2017, kdy si ho Celtics vybrali jako trojku draftu. V minulé sezoně měl v 66 zápasech základní části průměr 23,4 bodu. V play off to bylo dokonce 25,7 bodu na utkání. Vysloužil si také premiérovou účast v Utkání hvězd.

Donovan Mitchell

Jayson Tatum 

Také Mitchell hraje NBA od roku 2017 a letos byl poprvé nominován do Utkání All Star. Podle médií mu nová pětiletá smlouva zaručuje 163 milionů dolarů, ale s bonusy může za tuto dobu vydělat až 195 milionů dolarů. I čtyřiadvacetiletý rozehrávač má za sebou životní sezonu. V základní části měl průměr 24 bodů na utkání, v sedmi zápasech play off se blýskl průměrem 36,3 bodu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž