Tomáš Satoranský (v červeném) z Washingtonu útočí proti Brooklynu kolem...

Tomáš Satoranský (v červeném) z Washingtonu útočí proti Brooklynu kolem Shabazze Napiera. | foto: Amber Searls-USA TODAY Sports

Satoranský dostal prostor v základu, Washingtonu to přineslo výhru

  • 23
Další pokus oživit basketbalový Washington - český reprezentant Tomáš Satoranský se poprvé v sezoně posunul do základní pětky, hraje však na křídle. V sobotním souboji NBA s Brooklynem to zabralo, Wizards doma zvítězili 102:88.

Jak by to vypadalo, kdyby ve Washingtonu hrál Satoranský společně s Johnem Wallem a Bradleym Bealem? Proti Brooklynu na takovou sestavu došlo. Sedmadvacetiletý Čech něco získal (odehrál přes 26 minut, nejvíce v ročníku), ale také něco ztratil (jeho možnosti řídit hru jsou omezené).

Proti Nets si Satoranský zapsal sedm bodů (proměnil tři ze čtyř pokusů) a tři asistence, doplnil je jedním doskokem. Oběma americkým hvězdám tah Pražanem neuškodil, naopak. John Wall vedl tým s 30 body a devíti asistencemi, Bradley Beal zapsal 22 bodů.

A hlavně - Wizards se oklepali z pátečního debaklu s Philadelphií a zapsali devátý úspěch v sezoně. Coby celek s jednou z nejhorších obran v NBA dokázali hosty ubránit na 88 bodech. A to je pro Nets sezonní minimum.

Už v první čtvrtině zvládl Washington bodovou sérii 11:0 a získal si náskok, v závěrečné části pak přišel úsek 12:0 a s ním i dvacetibodové vedení. O vítězi bylo jasno. 

John Wall v zápase s Brooklynem:

Úspěšný večer prožil podkošový náhradník Markieff Morris s 20 body (15 ve čtvrté části) a sedmi doskoky, Otto Porter Jr. pomohl Wizards sedmi body a 11 doskoky. 

Před svými fanoušky zvítězili Wizards posedmé z dvanácti utkání, zato venku mají svěřenci kouče Scotta Brookse na kontě jen dvě vítězství proti devíti prohrám a nyní je čeká čtyřzápasová série po halách soupeřů.

„Abychom byli dobrým a ještě lepším týmem, musíme být schopni vyhrávat i na venkovních palubovkách,“ řekl Beal. „Ale hlavní je, abychom přidávali vítězství, a není zas až tak důležité, jestli to bude doma, nebo mimo naši halu,“ dodal po teprve čtvrtém dvouciferném triumfu v sezoně.

Nejlepším střelcem Brooklynu při šesté porážce v řadě byl Allen Crabbe s pouhými 14 body, Rondae Hollis-Jefferson ho doplnil 11 body a osmi doskoky.

Hráči Golden State prohráli na soupeřových palubovkách už pošesté za sebou, v Detroitu 102:111. Nepomohl jim ani návrat Stephena Curryho; hvězdný rozehrávač, který přišel o 11 zápasů kvůli zranění třísla, přitom nastřílel 27 bodů, z toho 20 ve druhém poločase. 

Kevin Durant zaznamenal dokonce 28 bodů a k nim sedm asistencí a šest doskoků a Klay Thompson stihl 21 bodů. Pivot základní sestavy Damian Jones má na kontě devět bodů, ze zápasu musel odstoupit kvůli zranění ramene.

Pistons jen potvrdili dobrou formu, vyhráli popáté v řadě. Blake Griffin je střelecky táhl s 26 body, Andre Drummond zajistil 16 bodů a 19 doskoků (osmkrát doskočil v útoku). Náhradník Stanley Johnson pomohl 19 body a sedmi doskoky, Reggie Jackson 17 body.

Stephen Curry se vrací do hry proti Detroitu:

Toronto vyhrálo poosmé v řadě, v Clevelandu 106:95. Raptors mají nejlepší bilanci v celé NBA, 20 výher ku čtyřem nezdarům je zároveň jejich nejlepší start v historii. U soupeřů uspěli už podesáté.

Kawhi Leonard vedl hosty s 34 body a devíti doskoky, Fred VanVleet ho podpořil 15 body, když nahradil Kyla Lowryho, olympijský šampion nehrál kvůli bolestem zad. Na 15 bodů se dostali i Danny Green a Pascal Siakam.

Cavaliers dominoval Tristan Thompson, kanadský pivot zaznamenal proti kanadskému celku 18 bodů a 19 doskoků. Jordan Clarkson přidal 18 bodů.

Kawhi Leonard proti Clevelandu:

New York doma zaskočil Milwaukee, když uspěl 136:134 po prodloužení. Pětiminutovku navíc zařídil trojkou konžský rozehrávač Emmanuel Mudiay, vítěznou střelou pak byla trojka Damyeana Dotsona. 

Bucks se po skvělém startu do sezony lehce zadrhli a prohráli třetí z posledních pěti zápasů. Ve třetí čtvrtině přišli o sedmnáctibodové vedení, ve čtvrté si vybudovali náskok 14 bodů - ale Knicks základní dobu uzavřeli úsekem 25:11.

Sestřih zápasu New York - Milwaukee:

Mudiay, hráč s pověstí nestřelce a promarněného talentu, se blýskl 28 body, nováček Kevin Knox si osobní rekord vylepšil na 26 bodů a Dotson s Timem Hardawayem Jr. zaznamenali po 21 bodech (Hardaway i osm asistencí), Noah Vonleh 15 bodů.

Lídr poraženého celku Janis Adetokunbo byl po zápase pěkně naštvaný a od svého týmu pro příště žádal víc bojovnosti. Řek s nigerijskou krví se postaral o 33 bodů, 19 doskoků a sedm asistencí, ale také potěšil Madison Square Garden. To když kolem něj zasmečoval chorvatský křídelník Mario Hezonja. Adetokunba dopálil následující moment - Hezonja porušil nepsaná pravidla, když soupeře překročil. „Příště ho praštím mezi nohy,“ vzkázal tahoun Milwaukee. Soupeři na sebe narazí o Vánocích.

Mario Hezonja si znepřátelil Janise Adetokunba:

Mezi Bucks a Knicks se zjevně rodí nová rivalita. Letos v únoru ji pomáhala zažehnout „smeč smrti“, kterou Adetokunbo předvedl, když omylem přeskočil Tima Hardaway. Nyní se horlivé newyorské publikum dočkalo odplaty.

Adetokunbovi nejvíce pomáhali Eric Bledsoe s 27 body a Malcolm Brogdon s 22 body. Brook Lopez zapsal 13 bodů a devět doskoků, Khris Middleton a Tony Snell zůstali na 10 bodech. 

Boston si z haly Minnesoty odvezl triumf 118:109, hvězdný Gordon Hayward přijal roli náhradníka a v dresu Celtics se blýskl za 30 minut hry 30 body (sezonní rekord), devíti doskoky a osmi asistencemi. Zdá se, že bostonský trenér Brad Stevens konečně našel tu správnou chemii, jeho muži vyhráli třikrát za sebou, vždy nasázeli alespoň 118 bodů. 

Haywardovi nejvíce pomohli Kyrie Irving s 21 body a devíti asistencemi, Jayson Tatum s 19 body a devíti doskoky, Marcus Morris se 16 body a Al Horford s 15 body.

Timberwolves přišli o svou čtyřzápasovou vítěznou minisérii. Derrick Rose se stal jejich nejlepším střelcem s 26 body, Karl-Anthony Towns zajistil 20 bodů a devět doskoků, Robert Covington 17 bodů a 10 doskoků a Andrew Wiggins 17 bodů.

Gordon Hayward proti Minnesotě:

James Harden nastřílel 30 bodů (šest trojek) a přidal sedm asistencí při vítězství svého Houstonu nad Chicagem 121:105. Clint Capela se pod úspěch Rockets podepsal 18 body a 15 doskoky, Eric Gordon 15 body a Chris Paul 12 body a 13 asistencemi.

Bulls střelecky vedl Zach LaVine s 29 body, šestou prohru v řadě ale neodvrátil, Jabari Parker přidal 21 bodů a 12 doskoků, Justin Holiday 11 bodů, když se alespoň jednou trojkou prosadil už ve 35 zápasech za sebou. Lauri Markkanen se vrátil po třiadvacetizápasové absenci způsobené zraněním lokte a za 26 minut zvládl 10 bodů a čtyři doskoky.

James Harden proti Chicagu:

Sacramento doma udolalo Indianu 111:110, když se v posledních 35 sekundách prosadili De’Aaron Fox a Willie Cauley-Stein. Hostujícímu celku dovolili Kings v posledních třech minutách jen jednu trefu, ubránili se i při závěrečném pokusu Bojana Bogdanoviče. 

Nejlepšími střelci obou týmů byli jmenovci Bogdanovičové. Bogdan za Sacramento nastřílel 20 bodů a šestkrát asistoval, Buddy Hield pomohl 18 body, Willie Cauley-Stein 17 body a 13 doskoky a De’Aaron Fox dodal 15 bodů plus šest asistencí.

Willie Cauley-Stein rozhodl o výhře Sacramenta nad Indianou:

Bojan Bogdanovič si v dresu Pacers zapsal sezonní maximum 27 bodů. Doug  McDermott, Myles Turner a Thaddeus Young se postarali o 14 bodů, Turner i o 12 doskoků a tři bloky. Darren Collison se postaral o 11 bodů a 12 asistencí.

Výsledky NBA

New York Knicks - Milwaukee Bucks 136:134 po prodl.
Detroit Pistons - Golden State Warriors 111:102
Washington Wizards - Brooklyn Nets 102:88 (domácí Satoranský 7 bodů, 3 asistence, 1 doskok)
Cleveland Cavaliers - Toronto Raptors 95:106
Houston Rockets - Chicago Bulls 121:105
Minnesota Timberwolves - Boston Celtics 109:118
Sacramento Kings - Indiana Pacers 111:110

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž