Carmelo Anthony (vlevo) z Oklahoma City bojuje o míč s Kristapsem Porzingisem z...

Carmelo Anthony (vlevo) z Oklahoma City bojuje o míč s Kristapsem Porzingisem z New Yorku. | foto: AP

Anthony debutoval v novém proti Knicks, Westbrook začal triple-doublem

  • 16
Program basketbalové NBA si zalaškoval. První ostrý zápas v dresu Oklahoma City odehrál Carmelo Anthony proti New Yorku, ve kterém strávil šest let. A mohl se radovat z jednoznačné domácí výhry 105:84.

Duel naznačil možnosti nové velké trojky Thunder: Anthony zaznamenal 22 bodů, další slavný debutant Paul George nastřílel dokonce 28 bodů a Russell Westbrook začal sezonu triple-double, už svým 80. v kariéře, za 21 bodů, 16 asistencí a 10 doskoků.

V předchozím ročníku jich Westbrook zaznamenal rekordních 42 a na dvouciferné statistiky ve třech ukazatelích dosáhl i v průměru za celou sezonu.

Ve druhém poločase hráči Oklahoma City dominovali, jejich vedení vystoupalo na 23 bodů a do konce významněji nepokleslo. Další člen základní pětice vítězného týmu Steven Adams vedle svých defenzivních úkolů (pět zisků a tři bloky) zvládl i 12 bodů a pět doskoků.

Ve hře Knicks dominoval Kristaps Porzingis s 31 body a 12 doskoky. Enes Kanter proti nedávným spoluhráčům zvládl 10 bodů a sedm doskoků, drahá letní posila Tim Hardaway Jr. se do dresu Knicks vrací pouze osmi body.

Carmelo Anthony poprvé za Oklahoma City:

Toronto si snadno poradilo s oslabeným Chicagem 117:100, přestože jeho hvězdné duo nezářilo. Kyle Lowry zvládl 12 bodů a devět asistencí, DeMar DeRozan nastřílel 11 bodů. Raptors vedli Jonas Valančiunas (23 bodů a 15 doskoků) a C. J. Miles, který navázal na nadějná představení z přípravy a coby náhradník nastřílel 22 bodů, trefil šest trojek z devíti pokusů.

„Je skvělé ho mít v týmu a vidět, že to, co dokázal dělat na hřišti proti nám, teď dělá pro nás,“ vysekl Milesovi poklonu spoluhráč DeMar DeRozan.

Rozhodující náskok vytvořila ve druhé části sestava náhradníků sérií 22:2.

Bulls, kteří ztratili nejen Jimmyho Butlera s Dwyanem Wadem, ale i „rváče“ Nikolu Mirotiče a Bobbyho Portise, neměli v okleštěné sestavě mnoho šancí na úspěch. Robin Lopez si zapsal 18 bodů a osm doskoků, debutující finský mladík Lauri Markkanen má na kontě 17 bodů a osm doskoků.

Také cesta LA Lakers ze spodních pater NBA bude ještě dlouhá. V derby s Clippers nestačili 92:108. Brook Lopez v novém dresu nastřílel 20 bodů. Jordan Clarkson přidal 18 bodů, Larry Nance Jr. zvládl 14 bodů a 12 doskoků.

Opěvovaný rozehrávač Lonzo Ball začal kariéru v NBA třemi body a čtyřmi asistencemi, připsal si však také devět doskoků. Další z nadějí Kyle Kuzma má na kontě coby náhradník Lakers osm bodů.

DeAndre Jordan a Blake Griffin z Clippers dominovali v derby:

Zkušenější hráči Clippers si nedělali větší potíže a střádali statistiky. Blake Griffin zapsal 29 bodů a 12 doskoků, DeAndre Jordan 14 bodů a 24 doskoků.

Srbský rozehrávač Miloš Teodosič debutoval v zámoří šesti body a stejným počtem asistencí.

Výsledky NBA

Toronto - Chicago 117:100
LA Lakers - LA Clippers 92:108
Oklahoma City - New York 105:84

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž