Děčínský pivot Robert Landa zakončuje přes ruce kolínského Lee Skinnera.

Děčínský pivot Robert Landa zakončuje přes ruce kolínského Lee Skinnera. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Na Landu a Houšky kudrlinky neplatí. Pardubice nesmí uhýbat v soubojích

  • 0
Pod košem je to bude bolet víc než jindy. Pardubičtí basketbalisté se v pondělí od 17 hodin srazí s děčínskými Válečníky.

Jestli mají Pardubáci v poslední době na nějaké soupeře spadeno, jsou to bezpochyby děčínští Válečníci. Ti Beksu umlátili v loňském semifinále play-off, a uťali tak její sen o bitvě o titul s Nymburkem; potom ji porazili i v letošním prvním vzájemném duelu venku, a dohromady ji tak přemohli už čtyřikrát v řadě.

Na čele žebříčku neoblíbených soků Pardubic vystřídali Opavu, která mu vládla v předchozích sezonách.

Teď je tu šance si proti Děčínu alespoň trochu spravit náladu. K tomu je nezbytné nezaleknout se agresivního stylu Severočechů, a naopak se mu na palubovce minimálně vyrovnat - že na drsné borce typu Roberta Landy nebo Jakuba a Pavla Houškových neplatí nějaké basketbalové kudrlinky, to už si hráči Beksy měli x možností vyzkoušet.

„Jedním z klíčových bodů pro náš úspěch bude neuhýbat v osobních soubojích,“ uvědomoval si jeden z pardubických koučů Tomáš Bartošek. „Děčín je znám svou fyzickou hrou, tudíž naše bojovnost musí být na maximální úrovni,“ apeloval na hráče.

Týmu Beksy hraje do noty aktuální forma. I když minule v Praze na Folimance zdolala domácí USK až v těsné koncovce, nic to nemění na faktu, že zvítězila již třikrát v řadě a před zápasem jí náležela průběžná druhá příčka v tabulce Kooperativa NBL za mistrovským Nymburkem, dosud neporaženým.

Naproti tomu (až) osmý Děčín... „Má v dosavadním průběhu sezony velké výkyvy jak v herním projevu, tak pokud jde o výsledky. V poslední době hrál opravdu velice dobře proti Opavě, kterou doma dokázal porazit, ovšem o dva dny později pak neodehrál příliš dobré utkání v Kolíně,“ připomněl trenér Bartošek.

Spíš by sedělo konstatování, že Děčín v Kolíně odehrál utkání velmi špatné; padl totiž 60:84, což je vůbec největší letošní debakl Válečníků, pomineme-li jejich první mač s Nymburkem. Snad i proto hovořil kouč Děčína Pavel Budínský před utkáním v Pardubicích na klubovém webu dost opatrně, přestože jeho svěřenci na Beksu „umějí“.

Děčínští basketbalisté oslavují trefu svých spoluhráčů. Zleva Jakub Krakovič, Lukáš Bažant, Jakub Houška, Lukáš Feštr a Robert Landa.

„O tom, že Pardubice mají letité ambice, silný kádr a momentální výsledkovou pohodu, netřeba mluvit. Pro nás bude důležité, jak budeme hrát my. Je to další těžké utkání na venkovní palubovce, a pokud máme zvítězit, musíme předvést nadstandardní výkon,“ poznamenal Budínský.

Tomu se Beksa logicky bude snažit všemožně zabránit.

„My musíme být každopádně připraveni na to, že přijede Děčín ve vrcholné formě, že jeho hráči budou bojovat a rvát se o každý míč. Nesmíme vůbec nic podcenit, natož si myslet, že to půjde samo,“ konstatoval kouč Bartošek.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž