Kamil Švrdlík (vpravo) z Pardubic se snaží přetlačit Martina Gniadka z Opavy.

Kamil Švrdlík (vpravo) z Pardubic se snaží přetlačit Martina Gniadka z Opavy. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Opava se přetahovala s Pardubicemi. Nervy trenérů dostávaly zabrat

  • 2
Dvě utkání basketbalového čtvrtfinále play-off Opavy s Pardubicemi se rozhodovala v koncovce, to druhé dokonce až v prodloužení. I ve zbývajících případech se skóre často dlouhou dobu překlápělo a tahalo, takže nervová soustava trenérů na obou lavičkách dostávala „co proto“.

„Když je to nahoru-dolů, je to samozřejmě náročné pro všechny. Každý si to uvědomuje,“ připustil pardubický trenér Tomáš Bartošek, díky postupu do semifinále nakonec ten šťastnější. Ten kupříkladu po výše zmíněném nastavení druhého duelu série (93:91 pro Pardubice) dorazil na tiskovku s totálně odkrveným obličejem.

„V průběhu zápasu se ale soustředím na to, co nás v něm trápí a v čem máme naopak silné stránky. Není čas být nervózní - hlavně bych to přenášel na hráče. A to není to správné, na to tam není prostor,“ tvrdil Bartošek.

Opavský kouč Petr Czudek prozradil, že ve slezském klubu sice nečelí takovému tlaku na výsledky jako jeho pardubičtí kolegové, ale vytváří si ho na sebe uměle sám.

„To je ale moje chyba,“ usmál se. „Těžký je každý zápas, je to vyčerpávající - hlavně psychicky. Chtěl bych dotáhnout ten tým do maxima, co se z něho dá ‚vyždímat‘, je to pro mě výzva. Člověk se musí koncentrovat; jako trenér to víceméně může jenom pokazit. Nemůže vlítnout na palubovku a bojovat,“ uvedl Czudek.

S Bartoškovým názorem, že základ je nepřenášet vlastní nervozitu na mužstvo, se ztotožnil.

„Spíš je to o tom povzbudit, vyhecovat. Na každého hráče přitom platí něco jiného,“ doplnil trenér opavského týmu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž