Tatsiana Lichtarovičová (vlevo) a Amanda Kemežysová z Kaunasu se pokoušejí...

Tatsiana Lichtarovičová (vlevo) a Amanda Kemežysová z Kaunasu se pokoušejí zastavit DeLishu Miltonovou-Jonesovou z USK Praha. | foto: ČTK

Na USK to vypadalo jako liga, ale byla to Euroliga. No vážně

  • 6
Kéž by se takhle snadno dalo přijít ke všem vítězstvím, napadlo možná basketbalistky pražského USK, jež ve středu snadno dokráčely k domácímu euroligovému triumfu 98:60 nad litevským Kaunasem.

Kdyby na světelné tabuli nesvítilo slovo KAUNAS, mohl by si leckdo říct, že sleduje duel tuzemské ligy. V ní nemají basketbalistky pražského USK konkurenci, soupeře přehrávají ve všem, na co si vzpomenete, a v téměř každém duelu nasázejí protivníkovi 100 bodů a víc.

Klíčové postavy USK Praha

Ilona Burgrová - 27 let
První v abecedě i v týmové hierarchii: rodačka z Hradce Králové je kapitánkou týmu, přestože do USK přišla teprve v létě. Burcuje tým na palubovce i z lavičky, poctivě doskakuje a přidává důležité body.

Kateřina Elhotová - 22 let
Kometa tuzemského ženského basketbalu, jež by si jednou chtěla vyzkoušet i zámořskou WNBA. Rychlá, hbitá a skvělá při střelbě z dvou- i tříbodové vzdálenosti. Oporou je rovněž v reprezentaci. Jak dlouho ji v USK ještě udrží?

DeLisha Miltonová-Jonesová - 37 let
Americká pivotka, jejíž věk byste jí nehádali ani náhodou. Jedna z nejlepších střelkyní týmu. Jejím revírem je podkošový prostor, tam bývá neomylná. Přes léto hraje WNBA za Los Angeles Sparks.

Eva Vítečková - 29 let
Dáma s železnými nervy. Výtečná exekutorka trestných hodů a neobyčejně přesná při střelbě trojek. Mistryně Evropy a vicemistryně světa. Její jméno figuruje v desetičlenné nominaci na nejlepší basketbalistku Evropy.

Lubor Blažek, trenér - 57 let
Lubor Blažek a USK. To je hodně pevné (a hodně efektivní) spojení. Jako asistent trenéra na Folimance začal před deseti lety, od roku 2004 je hlavním koučem. Pečlivý, rozvážný a úspěšný stratég, jehož (především coby trenéra reprezentace) v Brně příliš nemusí. Trenér vicemistryň světa a dvojnásobných mistryň republiky.

Podobný obrázek byl k vidění v hale na Folimance i ve středu. Jen s tím, že to byla... Euroliga.

České šampionky ve svém desátém duelu porazily Kaunas 98:60. O postup do další fáze mezinárodní soutěže by je mohla připravit snad jen vlastní nepříčetnost.

"Čím to, že jsme zvítězily o tolik bodů? Nevím, přišly jsme k tomu jako slepé k houslím," vyprávěla po utkání kapitánka USK Ilona Burgrová, jíž očividně činilo velký problém uvěřit, že její tým vyhrál nad Litevkami o 38 bodů.

"Víte, důležité bylo, že jsme Kaunas, který minulý týden překvapivě porazil Valencii, nepodcenili. To byl základ," pravil trenér Lubor Blažek. "Taky jsme zápas zvládli takticky," dodal kouč. "A v obraně jsme zahráli tak dobře, že soupeřky místy nevěděly, jak na nás vyzrát."

Trenérova slova v praxi: blok, případně bleskové vypíchnutí míče, rychlá nahrávka a zakončení. Ve spoustě pohledných akcí měla prsty portugalská rozehrávačka Ticha Penicheirová, pro níž to byl poslední euroligový duel v dresu USK.

"Je to škoda, protože na její hru se moc hezky dívá. Ale zase se nám brzy vrátí uzdravená Lindsay Whalenová," řekla kapitánka Burgrová, jejíž tým prohrával jen v úvodu.

Kaunas se sice dostal do rychlého vedení 8:4, ale české mistryně díky košům Penicheirové, Burgrové a Vítečkové rychle vyrovnaly a po první desetiminutovce vedly už o 12 bodů.

Důkaz jejich pohody? Na poradu o přestávce mezi první a druhou čtvrtinou jim stačila pouhá minuta, zatímco litevský trenér u střídačky nešetřil rozmáchlými gesty a hlasitými pokyny.

Litevky přesto dál připomínaly unaveného chodce supícího od Folimanky do kopce na poslední noční tramvaj. A svým hostitelkám vítězství vyloženě vnutily. Dámy z USK vyprovázel z palubovky dlouhý aplaus.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž