Na místo českého úspěchu, do Karlových Varů, se české basketbalistky nejspíš vrátí už za necelý rok.

Na místo českého úspěchu, do Karlových Varů, se české basketbalistky nejspíš vrátí už za necelý rok. | foto: ČTK

Na MS basketbalistek naváže v Karlových Varech mezinárodní turnaj

  • 0
Mistrovství světa basketbalistek skončilo. Ale spojení tohoto sportu s Karlovými Vary nikoli. Na vrcholný turnaj z přelomu září a října, který vynesl české reprezentaci historický úspěch v podobě druhého místa, naváže příští rok v květnu mezinárodní turnaj.

Ten se má uskutečnit stejně jako závěrečné boje šampionátu v KV Areně za účasti čtyř až šesti národních týmů. Plánem je, aby se pravidelně opakoval i v dalších letech, řekl předseda České basketbalové federace Miroslav Jansta.

Český basketbal tak podle Jansty hodlá navázat nejen na sportovní, ale také na organizační úspěch šampionátu. Podle něho by nemělo být těžké zajistit účast nejlepších celků, protože řada zemí už nyní projevila zájem a chce do Karlových Varů přijet.

"Jsme v pozici, že si můžeme vybírat. Pro český tým by to byla součást přípravy před mistrovstvím Evropy. Květen je ideální také proto, že už skončí hokejová zápasy v aréně," konstatoval Jansta.

Velký zájem o basketbal, který v Karlovarském kraji mistrovství světa vyvolalo, bude možná i impulzem pro vznik střediska vrcholového sportu zaměřeného na basketbal, uvedl náměstek primátora Tomáš Hybner.

Řekl, že město už získalo dotaci na výstavbu haly pro míčové hry v sousedství KV Areny, která by měla vyrůst do tří let. "Bude mít veškeré potřebné zázemí a kapacitu v hledišti kolem 1000 míst," podotkl Hybner.

Karlovy Vary vydaly na pořádání finálové části basketbalového mistrovství světa kolem sedmi milionů korun. Tato částka se ovšem podle primátora Wernera Hauptmanna minimálně desetinásobně vrátila v příjmech místních podnikatelů a firem. Ať už to byly tržby za ubytování, stravování a další služby pro týmy i návštěvníky.

"A kolik bychom dali za takovou reklamu pro město, již jsme díky mistrovství měli, to ani nelze vyčíslit," dodal.

Přitom scházelo zhruba dvě a půl hodiny, aby bylo všechno jinak a závěrečné boje o medaile se v Karlových Varech kvůli požáru v KV Areně neuskutečnily, podotkl šéf karlovarského organizačního výboru Ladislav Jirsa.

To byl časový limit, dokdy musel dostat zprávu, zda se podaří nahodit agregáty nutné pro chlazení ledu pod palubovkou po výpadku technologií. "Kdyby led roztál, rázem by palubovka uplavala. Naštěstí vše dopadlo dobře," uvedl Jirsa.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž