České basketbalistky v duelu s Kanadou nestíhaly a prohrály rozdílem třídy | foto: fiba.com

Ke stříbru bylo daleko. Basketbalistkám na MS chyběly opory i pohyb

  • 7
Českým basketbalistkám se na mistrovství světa v Turecku nepodařilo navázat na čtyři roky starý úspěch, v osmifinále proti Kanadě navíc zcela propadly. Pro družstvo teď bude klíčové postoupit na olympiádu do Ria.

V pátek po poledni se měla v turecké Ankaře konat repríza slavného čtvrtfinále proti Austrálii, z něhož se české basketbalistky před čtyřmi roky v Karlových Varech senzačně odrazily ke světovému stříbru.

Letos se podobný úspěch nekoná, proti Australankám se na mistrovství světa v Turecku postaví energická Kanada, která Češky překvapivě doslova vykopla z turnaje už v osmifinále. Krutý středeční debakl 71:91 znamená, že obhájkyně druhého místa mohou letos vyvrcholení šampionátu sledovat leda u televize.

Dá se umístění mezi nejlepší dvanáctkou světa označit za neúspěch?

V porovnání s českými výsledky v ostatních kolektivních sportech příliš NE. V kontextu postavení českého ženského basketu a jeho ambicí však jednoznačně ANO.

„Myslím si, že máme lepší hráčky než Kanada, ale ona chtěla postoupit víc. Naše mise v Turecku byla neúspěšná,“ nevykrucovala se při rozhovoru s českými novináři Eva Vítečková, česká kapitánka.

Kouč Lubor Blažek ale už tak jednoznačný nebyl a poukazoval právě na jiná odvětví. „Nelíbí se mi, že u některých sportů se bere 28. místo jako úspěch a my jsme neustále kritizováni,“ zlobil se trenér. „Budu rád, když se více kolektivních sportů bude účastnit takových akcí, jako je mistrovství světa.“

Pravda je, že obhajoba stříbra z­Karlových Varů nebyla reálná.

Proč? Hlavní dva důvody jsou zřejmé.

Češky už nemají tak silný tým, některé opory na čele s charizmatickou vůdkyní Hanou Horákovou ukončily kariéru. A opřít se nemohly ani o fantastickou podporu domácího prostředí, před čtyřmi roky je hnala celá republika. V Turecku měla navíc forma hráček sestupnou tendenci a ani herní projev nebyl právě podobný nejnovějším trendům.

„Moderně hrála Kanada, všechny hráčky neustále v pohybu, kterákoliv mohla zakončovat střelou,“ všimla si Eva Horáková-Němcová, někdejší nejlepší basketbalistka Evropy, jež šampionát komentovala jako expertka v České televizi. „Na naší straně ten pohyb chyběl a pak jsme měly mnohem méně variant zakončení. Ani ve rvavosti a agresivitě jsme na soupeřky nestačily.“

Příští rok čeká basketbalistky mistrovství Evropy, kde se bude bojovat i o postup na olympiádu 2016 v Rio de Janeiru. Úkol do té doby je jasný. Je nutností pracovat na větším začlenění mladých hráček do základní rotace týmu. „Máme holky, u nichž vidím potenciál, že ten nároďák potáhnou,“ uvedla Eva Vítečková.

„Je třeba se zamyslet nad tím, abychom měli výsledky v osmnáctkách a dvacítkách, kvůli doplňování kádru,“ dodal kouč Blažek.

Tak uvidíme, na koho příště ukáže.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž