JE ZPĚT. Po zranění už Brňanům pomohl i rozehrávač Václav Honomichl (vpravo).

JE ZPĚT. Po zranění už Brňanům pomohl i rozehrávač Václav Honomichl (vpravo). | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Poslední, ale se ctí. Nebyli jsme do počtu, zní z basketbalového Brna

  • 0
Jednu, maximálně dvě. Tolik výher prorokovali před sezonou škarohlídové basketbalistům MMCITÉ Brno. Jako nováček v Mattoni NBL měl nejnižší rozpočet, nejmladší kádr, mladého trenéra. A nakonec se zlé řeči naplnily. Ale jen částečně.

Brňané skutečně skončili mezi basketbalovou smetánkou poslední - dvanáctí. "Ostudu jsme ale neudělali," tvrdí trenér MMCITÉ Vlado Paunovič, který s týmem ve 42 zápasech slavil 11 výher. Srbský kouč se však se svými svěřenci vyhnul nepříjemné baráži. Žádný z prvoligových celků o ni totiž neprojevil zájem.

Po posledním víkendovém zápase v Prostějově tak mohlo vedení brněnského týmu bilancovat. "Roli outsidera jsme zvládli, naopak se nám absolutně nedařily zápasy, kdy jsme byli favority," sděluje generální manažer klubu Jakub Koudelka. Poukazuje na přelom roku.

Basketbalový trpaslík si začal troufat na zkušenější a ostřílenější mančafty a na jihu Moravy se začalo skloňovat slovo play-off. "Všichni se nás začali bát a my jsme se už viděli v play-off," vypráví Paunovič s balkánským přízvukem.

Za brněnský vzestup mohli americké akvizice. MMCITÉ na podzim sužovala zranění a jejich kádr posílil Deremy Geiger a Anthony McClain. "Všechno zlé bylo pro něco dobré," glosuje trenér. "Všichni si mysleli, že měníme koncepci, ale nebylo kde brát."

Nakonec ale atak elitní osmičky nevyšel. V sezoně se tak brněnské vedení přesvědčilo, že neplatí rovnice Američan = dobrý kup. "Přišel k nám i další Američan Henderson, ale ten vůbec nezapadl jako ti dva," oznamuje Koudelka.

"Myslel si, že tady bude hvězda a udělá si čísla, ale nezajímal se o výsledek," připojuje se trenér, který se s 29letým cizincem rozloučil. Hendersona v létě mohou následovat i jeho krajané. "Udělali si u nás dobré jméno a dostanou lukrativnější nabídky," sděluje Koudelka.

Ať s Američany či bez nich se budou chtít Brňané příští sezonu vyhnout poslední příčce. "Jsme o rok zkušenější a chytřejší, zkusíme toho příští rok využít," dodává jedenatřicetiletý Paunovič.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž