České reprezentantky Veronika Bortelová (u míče) a Petra Reisingerová na MS 3x3...

České reprezentantky Veronika Bortelová (u míče) a Petra Reisingerová na MS 3x3 během utkání proti Thajsku. | foto: FIBA

České výběry na MS 3x3 září. Ženy jsou neporažené, vysoko cílí i muži

  • 3
Bez jediného zaváhání zvládly oba české reprezentační výběry druhý den mistrovství světa v basketbalu 3x3 v Moskvě. Ženy svou základní skupinu opanovaly a v osmifinále jdou na Ugandu, muži se po zisku druhé pozice postaví Slovinsku, které však má na kontě několik hodně cenných výsledků z posledních let.

Na svěřence Michala Kruka - Jana Stehlíka, Martina Gniadka, Filipa Zbránka a Martina Jakeše - nečekal na úvod druhého dne slabý soupeř. Tunisko si v prvním dni turnaje připsalo tři vítězství ze tří utkání a Češi tak věděli, že pokud chtějí pomýšlet na první místo ve skupině, musí bezpodmínečně uspět.

A nakonec Tunisku opravdu připravili první prohru na turnaji. "Proti Tunisu jsme hráli výborně. Mají vysoké atletické hráče. Věděli jsme, co chceme hrát, brali jsme je důsledně na záda. V zápase ale hodně foukalo, to pro nás byla nevýhoda. Nedalo se pořádně střílet ze střední a dlouhé vzdálenosti. My jsme to ale zvládli a soupeře dostali rychle na sedm faulů. Pak už to bylo lehčí," pochvaloval si Michal Kruk.

V závěrečném vystoupení ve skupině čekalo na českou reprezentaci Nizozemsko. Češi se zápasem protrápili a přestože nakonec vybojovali vítězství, stála je hubená výhra 8:7 první místo ve skupině.

"S Nizozemci to bylo to samé - všichni o hlavu větší než my. Navíc věděli, že zápasy rozhodujeme zvenku. Tomu přizpůsobili svojí hru, takže jsme se s nimi museli prát. Nakonec jsme si ušmudlaným košem 20 vteřin před koncem definitivně zajistili postup," spadl Krukovi kámen ze srdce.

S jedinou prohrou z pěti zápasů se totiž sešla hned trojice týmů - Polsko, Česká republika a Tunisko. V případě takové rovnosti nerozhodovala minitabulka vzájemných zápasů, ale počet vstřelených bodů na turnaji. Češi za Poláky zaostali o pouhé dva. "Měli štěstí. V závěru zápasu s Američany dali šťastné dva body, o které jsme skončili my druzí," popisoval český vedoucí týmu.

Do sobotního osmifinále tak Češi půjdou z druhého místa a v prvním kole play-off na ně čeká Slovinsko. "Vyhrajeme čtyři zápasy a jeden prohrajeme v prodloužení a čeká nás nejlepší tým na světě... Slovinci jsou vítězové World Tour, All Star. Nechci se rouhat, ale nemám z toho špatný pocit. Myslím, že jsou hratelní," burcuje Kruk.

Nakonec by si možná ani nepřál skončit první a jít v osmifinále na Čínu: "Číňané jsou papírově nejslabší, ale velké krabice. S nimi bychom možná měli větší problém než se Slovinci."

Češky stoprocentní. A Uganda? Žádný problém

Česká čtveřice Petra Reisingerová, Michala Hartigová, Veronika Bortelová a Kateřina Zohnová svojí skupinu opanovala. Po těžším rozjezdu v prvním čtvrtečním zápase už v pátek žádné komplikace nepovolila a turnajem zatím kráčí se samými výhrami.

Na úvod denního programu přišla dvě vítězství o čtyři body nad Estonskem (13:9) a Nizozemskem (11:7). Do posledního zápasu Češky vstupovaly s vědomím, že první místo ve skupině mají jen a pouze ve svých rukou.

Němky předtím zaváhaly, když o bod podlehly Estonsku, přesto si tým trenérky Michaely Uhrové nesměl dovolit prohrát. Češky však nerozhodila ani dvouapůlhodinová pauza mezi druhým a třetím utkáním a s přehledem si po vítězství 17:11 dokráčely pro první místo ve skupině.

"Jsme spokojené. Byl to náš cíl, se kterým jsme sem jeli. Věděli jsme, že máme vylosovanou poměrně lehkou skupinu. Po dnešku to máme parádně rozehrané," těšilo Michaelu Uhrovou.

A jak se její tým vyrovnal s dlouhou pauzou? "Čekání nám zpříjemnil zápas kluků. Byly jsme jim fandit. Nabylo navíc takové vedro a foukal vítr, který zase na druhou stranu ovlivnil některé zápasy. Zhoršilo se trochu počasí a tak jsme nebyly tak unavené ze sluníčka," pochválila Uhrová počasí v Moskvě.

V osmifinále narazí Češky na Ugandu. "Jsou to slabí soupeři. Viděli jsme je hrát hned po nás s Indonésií. Jsou to čtyři holky vysoké 170 centimetrů. Musíme prostě vyhrát. Už spíše řešíme s kým budeme hrát ve čtvrtfinále," nepřipouští si Uhrová komplikace v utkání, které bude možné sledovat v přímém přenosu na webu šampionátu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž