Čeští basketbaloví reprezentanti na ME do 16 let v Sofii

Čeští basketbaloví reprezentanti na ME do 16 let v Sofii | foto: FIBA

Ofenzivní bezzubost vzala mladým basketbalistům naději na postup

  • 1
Jestliže ve svých dosavadních vystoupeních na mistrovství Evropy šestnáctiletých divize B ukázali čeští basketbalisté pevné nervy, pak čtvrtfinále mělo být jejich ostrým testem. A v něm selhali. Zápas, který rozhodl o udržení či definitivnímu konci nadějí na letošní postup do divize A, skončil v bulharské Sofii jejich vysokou porážkou 50:80 od Ukrajiny.

Kdo by čekal od začátku opatrný zápas, ten se mýlil. Oba týmy vstoupily do zápasu o všechno po hlavě a vrhly své síly do ofenzivy. Nejprve tato taktika svědčila více svěřencům Petra Tremla, kteří šli do vedení 16:10. Jenže následná sedmibodová šňůra dostala Ukrajince zpět do hry a dokonce do vedení. To vrátil na českou stranu trojkou Vyroubal.

Už závěr prvního dějství ukázal, že kdo chce myslet na semifinále, musí zpevnit obranu. Zápas se tak změnil boj o každý bod a především česká strana v této fázi hry ztrácela.

Šest bodů za čtvrtinu bylo opravdu málo a to dalo Ukrajincům šanci jít do menšího trháku. Naštěstí česká obrana se po počátečních minutách také vzpamatovala, a tak vedení soupeřů mělo v půli hodnotu pěti bodů.

Jenže ani poločasová přestávka nevrátila optimismus. Mladí reprezentanti se dál trápili na útočné polovině a ukrajinský náskok tak nepříjemně narůstal. Další střelecký výpadek umožnil Ukrajincům získat komfortní dvouciferný polštář. V poslední čtvrtině se česká hra už definitivně rozpadla. Ukrajinci dominovali na hřišti a jasně si tak došli pro vítězství.

Češi na svého soupeře ztráceli prakticky ve všech hlavních statistikách. Nejmarkantnější pak byl rozdíl na doskoku a také v počtu střílených trestných hodů. Na aktivitu v ofenzivě totiž ukazuje fakt, že Češi měli k dispozici pouze čtyři trestné hody, zatímco plných 27! Sen o postupu tak musí Češi minimálně o rok odložit. Teď je ale čeká ještě souboj o konečné páté místo a ten rozhodně vypustit nechtějí.

Mistrovství Evropy basketbalistů do 16 let divize B

Čtvrtfinále

Česko - Ukrajina 50:80 (21:20; 27:32; 40:52)
Body:
Šícha 10, Kulich 9, Krejčí 8, Vyroubal 7, Kovář, Borovka a Samoura po 4, Hauzer a Čejka po 2 - Bachurin 25, Šorstkyj 22, Klevzunyk 14. Trestné hody: 4/2 - 27/17. Trojky: 6 - 7. Doskoky: 36 - 53. Zisky: 5 - 5. Ztráty: 13 - 11. Asistence: 9 - 15. Fauly: 22 - 12.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž