Pavel Budínský, trenér české basketbalové reprezentace

Pavel Budínský, trenér české basketbalové reprezentace | foto: Karel Pešek, MAFRA

Jansta o trenéru Budínském: Ať jde do ciziny. Anebo do Nymburku

  • 5
Ač Pavel Budínský postoupil a uspěl s basketbalovou reprezentací na evropském šampionátu, Čechy už trénovat nebude. Škoda pro národní tým, shodují se hráči Děčína, které dál vede v NBL.

"Vždyť nároďák pozvedl. Moc se mi to rozhodnutí federace nelíbí. Ale jinak mi to nepřísluší hodnotit," řekl Luboš Stria, děčínské křídlo.

A pivot Miroslav Soukup přikyvuje: "Mrzí mě to, protože trenér tam za čtyři roky odvedl kus slušné práce. Ale je to rozhodnutí svazu, koho vyberou. Asi se jim už nehodil do koncepce."

Šéf basketbalové federace Miroslav Jansta má ale zajímavější vysvětlení, proč na pozici reprezentačního kouče vyměnil Pavla Budínského za Izraelce Ginsburga.

"Budínský odvedl skvělou práci. Tímto krokem jsem mu dal impuls, aby na sobě začal pracovat směrem k získání zahraničních zkušeností, ať už na stážích, anebo díky novému angažmá. Je natolik ambiciózní, že mu věřím, že se dokáže v zahraničí prosadit," uvedl Jansta. "Umím si představit, že by pracoval i v Nymburce."

Miroslav Jansta

Budínský zatím sbírá bronzové medaile se svým Děčínem a sní o historickém postupu do finále NBL. Po 16. kole je jeho tým čtvrtý, kam spadl po středeční těsné domácí porážce 77:79 s Opavou.

"Hlavně ve druhé půli jsme byli moc zběsilí, udělali jsme hodně mentálních chyb. Naopak série 14:1 dostala Opavu do pohody," hodnotil Budínský. I výhrou sám překvapený hostující kouč Petr Czudek naznačoval, že Válečníci oslabeného soupeře možná trochu podcenili.

Budínský to ale odmítá: "Nemyslím si to. V Děčíně se hraje každému strašně dobře. Kdybychom postavili juniorku, tak všichni řeknou, že Děčín je favorit. Přitom většina hráčů soupeře tady v tom bouřlivém prostředí předvádí nejlepší výkony. Kramný vám dá dvě trojky, které se třeba v dalších zápasech nemusí opakovat, ve vší úctě k němu. To není náhoda, takhle se tady daří nejen jemu."

I přes zakopnutí se ale Válečníci pořád drží s bilancí devíti výher a pěti porážek vysoko. Třetí Pardubice mají o výhru, ale taky o odehraný zápas víc.

"Zatím je to dobré, ale sami to komplikujeme tím, že děláme takové boty," mrzí Striu. Soukup tvrdí: "Škoda každé porážky, ale není konec světa."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž