Mike Budenholzer usměrňuje basketbalïsty Atlanty.

Mike Budenholzer usměrňuje basketbalïsty Atlanty. | foto: AP

První trenérka v NBA? Zatím ne. Hammonovou porazil Budenholzer

  • 16
Mike Budenholzer, který v dubnu po pěti sezonách skončil v Atlantě, podle televizní stanice ESPN povede basketbalisty Milwaukee. Tým NBA kolem řecké hvězdy Janise Adetokunba převezme po dočasném kouči Joe Pruntym, který s Bucks dokončil sezonu po lednovém odvolání Jasona Kidda.

Milwaukee postoupilo do play off ze sedmého místa v tabulce Východní konference a v prvním kole vypadlo až v rozhodujícím sedmém utkání s Bostonem.

Při hledání nového kouče zástupci Milwaukee jednali mimo jiné i s bývalou ruskou reprezentantkou Becky Hammonovou, která je od roku 2014 asistentkou legendárního trenéra Gregga Popoviche v San Antoniu.

Přednost nakonec dostal Budenholzer, bývalý dlouholetý Popovichův pomocník.

Osmačtyřicetiletého rodáka z Arizony tak čeká druhé angažmá v NBA v roli hlavního kouče.

V Atlantě si před třemi roky vysloužil cenu pro nejlepšího trenéra soutěže poté, co ji dovedl do finále Východní konference. Předtím Hawks 60 výhrami v základní části vytvořili klubový rekord. Vést omlazený kádr však nechtěl, a tak se dohodl na rozvázání smlouvy.

Becky Hammonová

V Milwaukee se od Budenholzera očekává, že pozvedne Bucks do samotné špičky NBA. Janis Adetokunbo má výjimečné parametry i mezi hvězdami nejlepší basketbalové ligy, Khris Middleton se zde prosadil do širší americké nominace pro mistrovství světa.

Třetím jedinečným mužem sestavy je mladý pivot Thon Maker, jenž se narodil v Jižním Súdánu, avšak vyrostl v uprchlické komunitě v Austrálii. Během dvou sezon se mezi hlavní postavy soutěže neprosadil, soukromé lekce mu však dává Kevin Garnett, jenž v Makerovi spatřuje příštího kandidáta na pozici nejužitečnějšího muže NBA.

Hammonová si na svou velkou šanci ještě musí počkat. Stále však zůstávají neobsazené pozice hlavního trenéra v Torontu, Detroitu a v Orlandu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž