České basketbalistky do 20 let porazily Polsko a na ME si zahrají o medaile

  • 4
České basketbalistky do 20 let si na mistrovství v Šoproni Evropy zahrají o medaile. Ve středečním čtvrtfinále porazily 64:43 Polsko a o finále se utkají v pátek s Francií, kterou minulý týden ve skupině zdolaly 59:54. Druhou semifinálovou dvojici tvoří Španělsko a Itálie.

Výběr trenérky Romany Ptáčkové měl od začátku navrch. O postupu do semifinále Češky definitivně rozhodly ve třetí čtvrtině, kterou ovládly 26:10 a do závěrečného dějství vstupovaly s dvacetibodovým náskokem.

Nejlepší střelkyní zápasu byla v českém dresu Dominika Paurová s 15 body, deset bodů přidala Petra Malíková. Polkám nepomohlo ani 13 bodů nejlepší střelkyně dosavadního průběhu šampionátu Magdaleny Szymkiewiczové.

„Utkání určitě nebylo tak jednoduché, jak vypadá výsledek. Holky předvedly výkon, jaký jsme chtěli. Ten výkon byl založený hlavně na obraně, takže jsme spokojení,“ řekl asistent trenérky Ptáčkové Tomáš Holešovský.

„První poločas jsme se trápily, nedaly jsme hodně šoupáků zpod koše. Ale v druhém poločase jsme to zlomily. Pomohly jsme si na doskoku, to bylo asi stěžejní,“ uvedla křídelní hráčka Monika Fučíková.

„Byly jsem na zápas dobře připravené, trenéři měli hodně videí, sestříhali nám to. A my jsme pak věděly, co nás čeká,“ doplnila dvacetiletá basketbalistka Slovanky, která nechala nakouknout kameru do programu svého zápasového dne.

Monika Fučíková (vlevo)

Snídaně, dopolední trénink, příprava u videa i nezbytná péče fyzioterapeutky. A pak již zápas, který poslal české naděje do bojů o medaile. Tu poslední získala ženská U20 před 18 roky, v roce 2004 si mladé Češky věšely na krk bronz.

Český tým zatím prochází šampionátem bez zaváhání, v základní skupině porazily svěřenkyně trenérky Ptáčkové postupně domácí Maďarsko 63:50, Francii 59:54 i Nizozemsko 78:48, v osmifinále si pak poradily s Belgií 65:42 a do boje o medaile přešly přes už zmíněné Polsko 64:43.

Teď je tedy čeká znovu Francie, bude se hrát v pátek od 20.15 hodin. Už postup mezi nejlepší čtyři celky je velkým úspěchem, ale mladé Češky se s tím nehodlají spokojit. „Naším cílem je vyhrát znovu,“ má jasno asistent Tomáš Holešovský.

Mistrovství Evropy basketbalistek do 20 let

Šoproň (Maďarsko)

Čtvrtfinále
Česko - Polsko 64:43 (18:12, 28:24, 54:34)

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž