Basketbalisté Kolína slaví postup do ligového semifinále. Vpravo zklamaný Petr

Basketbalisté Kolína slaví postup do ligového semifinále. Vpravo zklamaný Petr Bohačík z Pardubic. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Do Kolína nejedeme jako favorité, říká kouč pardubických basketbalistů

  • 0
Pardubičtí basketbalisté se v rámci 9. kola Mattoni NBL ve středu od 19.45 představí v Kolíně. Utkání, které bude reprízou posledního čtvrtfinále nejvyšší soutěže, přenáší přímým přenosem kanál ČT sport.

Pouze jedna čtvrtfinálová série posledního basketbalového play-off se natáhla na pět zápasů. Byla to ta, v níž se střetla našlapaná pardubická Beksa s nadšeně bojujícím celkem Kolína.

Středočeši nakonec po rozhodujícím výsledku 79:78 na palubovce ČEZ Areny slavili senzační postup mezi nejlepší čtyři týmy ligy a hráči Pardubic na opačné straně jen těžko "kousali" nesmírné zklamání z vyřazení.

Teď se oba týmy poprvé od dubna utkají znovu, v Kolíně. A do zápasu půjdou nyní z pozice slabšího (napsat "outsidera" by bylo přehnané) pardubičtí basketbalisté. Kolín má bilanci pět výher - dvě porážky, Beksa zvítězila třikrát a má na kontě rovněž dvě prohry.

V nedávné době se jí navíc nedařilo; prohrála ve Svitavách 85:97 a doma s Prostějovem těsně 91:92, víkendové osmé kolo proti Chomutovu bylo odloženo na 13. listopad.

Také Kolín měl v pátek a v sobotu, kdy se v Mattoni NBL hrálo pět utkání, pauzu. V jeho případě to ovšem bylo z důvodu volného losu. "Po dlouhé době můžeme říci, že do Kolína nepojedeme v roli favorita," přiznává kouč Pardubic Jan Slowiak na klubovém webu a pokračuje: "Kolín opět poskládal družstvo, které je útočně velmi nebezpečné, a bude na nás, jestli ho dokážeme přibrzdit, něčím překvapit a zastavit."

Z kolínské sestavy sice zmizel zkušený rozehrávač Rahsaan Ames (nyní tvoří hru v Ostravě) a křídelník Chad Barnes, tým trénovaný Predragem Benáčkem má ale i tak dost síly na to, aby dokázal soupeři pod jeho košem pořádně "zatopit". V průměru dává málem 85 bodů na zápas, tedy stejně jako Pardubice.

"Nesmíme domácím povolit snadné skórování, protože v případné bodové přestřelce s nimi jen těžko můžeme uspět," je si vědom trenér Slowiak, jenž chce naopak ve svůj prospěch využít volnějšího přístupu kolínských hráčů k bránění. "Náš útok musí umět reagovat na to, co nám Kolín dovolí," říká kouč.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž