Jiří Welsch diriguje útok Nymburka

Jiří Welsch diriguje útok Nymburka | foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Nymburští basketbalisté jdou pro desátý titul, chtějí útočit rychle

  • 1
Snad je pravděpodobnější, že fotbalová Plzeň v příštím roce vyhraje Ligu mistrů, než že basketbalový Nymburk nebude za pár dnů přebírat pohár pro českého šampiona. I prostějovský soupeř prostřednictvím svého rozehrávače Romana Marka říká: "Pro nás bude úspěchem, když proti Nymburku odehrajeme vyrovnaně alespoň některé pasáže."

Z toho vyjádření na první pohled zrovna netryská sebevědomí a vůbec se není čemu divit. Prostějovský klub na začátku roku málem zkrachoval a nyní odehraje finále pouze se sedmi hráči, při několika zraněních už není kde brát.

"Jsme spokojení už s tím, že budeme hrát finále. Pro nás je to velký úspěch a zápasy si chceme hlavně užít," řekl prostějovský trenér Zbyněk Choleva.

Ale zpět k Nymburku. Podle papírových předpokladů je pro něj cesta k desátému titulu v řadě volná jako čerstvě rozvedená žena pro nové nápadníky. Jenže rozhodnout se musí až na hřišti.

"Když budeme hrát naši hru s rychlými protiútoky, nemůže Prostějov tempo vydržet," míní nymburský pivot Petr Benda. "I když víme, že hrají v šesti lidech, nesmíme je podcenit," nabádá.

Nymburku se vrací do sestavy i Američan Drew Naymick, jenž v semifinále nenastupoval kvůli bolavým zádům. "Poslední tréninky proběhly bez problémů, už se cítím dobře," přihlásil se do hry americký majitel českého titulu.

Nymburk má však v kádru i dost hráčů, jimž české zlato chybí. Kromě cizinců i Jiřího Welsche, Tomáše Pomikálka, Vojtěcha Hrubana či Pavla Houšku.

"Na finále se těším, ovšem stejně tak se těším i na jiné zápasy," nehrotí Houška své premiérové finále. "Pokud využijeme plnou rotaci hráčů, plně tím demonstrujeme svou sílu. Myslím, že pak nebude o vítězi pochyb."

Nymburský klub připravil pro fanoušky několik překvapení, bude se rozdávat zmrzlina, pivo poteče zdarma, vydána je i speciální edice triček k desátému titulu.

V sobotu se hraje od 17.40 hodin, v neděli od 18.00, první zápas vysílá přímým přenosem ČT sport, druhý duel ze záznamu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž