Maryland se raduje, Češi skončili v prvním kole

Atlanta - Pondělním finále mezi Marylandem a Indianou vyvrcholil letošní ročník NCAA Tournament, tedy každoroční prestižní playoff nejlepších univerzitních týmů Spojených Států. Z výhry 64:52 a historicky prvního titulu se radovali hráči Marylandu, kteří celým Tournamentem procházeli v podstatě suverénním způsobem. Oba čeští basketbalisté (Luboš Bartoň a Martin Ides), kteří měli letos možnost si NCAA Tournament zahrát, skončili podle očekávaní se svými týmy už v prvním kole.

Maryland pod taktovkou ve skvělé formě hrajícího Juana Dixona (který se nepochybně v příští sezóně objeví v některém z týmů NBA), byl ve východní čtvrtině "pavouka" nasazen jako č.1 a v prvních dvou kolech nejprve vyřadil Sienu (85:75) a pak smetl Wisconsin (87:57). Mezi nejlepším šestnácti týmy narazil nejdříve na přemožitele Bartoňova Valparaisa Kentucky, které porazil 78:68 a postup do závěrečného Final Four (semifinále) si zajistil výhrou nad Connecticutem 90:82. V semifinále vyřadil dalšího velkého favorita soutěže Kansas (97:88) a ve finále už zmíněnou Indianu, která byla v jižní čtvrtině nasazena až jako č.5, ale senzačně vyřadila horkého favorita Duke.

Jak už bylo řečeno, Luboš Bartoň a jeho Valparaiso (nasazené jako č.13) podle očekávání nestačilo na Kentucky (č.4), když s ním prohrálo po nevydařené první půli (a marné snaze o zvrat v té druhé) nakonec 68:83. Luboš Bartoň nastřílel celkem 10 bodů, ale proti výborné obraně Kentucky se nedokázal prosadit tak, jak by si představoval (střelba 2/9). Valparaiso prohrálo první půli 23:41, a i když druhou dokonce vyhrálo 45:42 a v jednu chvíli snížilo rozdíl až na 10 bodů (62:72), na úplný zvrat síly nemělo. Nejlepším jeho střelcem byl lotyšský basketbalista Raitis Grafs (21 bodů), stejný počet nastřílel na druhé straně Keith Bogans.

Lépe než Bartoňovi se vedlo druhému českému basketbalistovi v NCAA Tournament, 218 cm vysokému pivotovi Martinovi Idesovi, ale na postup z prvního kola to nakonec také nestačilo. Idesův Davidson byl v západní čtvrtině pavouka nasazen také jako č.13 a favorizovanému Ohio State (č.4) vzdoroval velice statečně. Ještě 30 sekund před koncem prohrával o jediný bod (64:65), ale v posledních sekundách soupeř pojistil výhru 69:64 čtyřmi trestnými hody. Martin Ides však hrál téměř životní zápas, když byl s 20 body (osobní rekord) nejlepším střelcem svého týmu a poklonu mu "vysekl" i kouč vítězů Jim O'Brien: "Hodně jsme se báli jejich střelby za 3 body a nechali jsme Idesovi příliš prostoru. Hrál ale výborně, je to hráč, který se velmi těžko brání..."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž