Marc Gasol v dresu Girony

Marc Gasol v dresu Girony | foto: Profimedia.cz

Gasol je zpět ve hře a pořád umí. Sílu Realu Madrid ale nepřetlačil

  • 1
Marc Gasol si po 14 letech zahrál španělskou basketbalovou ligu ACB. Sedmatřicetiletý pivot využil povolení nastupovat za klub Basquet Girona, který v roce 2014 založil, působí v něm jako prezident a v minulé sezoně po odchodu z NBA v jeho dresu patřil ke strůjcům premiérového postupu do nejvyšší domácí soutěže.

V ACB Gasol naposledy hrál v roce 2008 za tehdejší gironský klub CB, který se krátce poté dostal do ekonomických problémů a později zanikl.

Bývalý hráč Memphisu, Toronta, s kterým se v roce 2019 stal šampionem NBA, a Los Angeles Lakers se po loňském odchodu ze zámoří připojil k tehdy druholigovému týmu, stal se do konce sezony hrajícím majitelem a jeho klub nyní oznámil, že Gasol bude pokračovat v hráčské kariéře i v nejvyšší španělské soutěži.

Na to, aby mohl pozice majitele a hráče skloubit, však potřeboval výjimku od vedení soutěže. Obdržel ji, za Gironu však nemá právo jednat na ligových shromážděních.

Marc Gasol

V NBA odehrál 13 sezon a 891 zápasů s průměry 14 bodů a 7,4 doskoku na zápas, dalších 99 startů přidal v play off.

Se starším bratrem a dvojnásobným šampionem NBA Pauem, který ukončil hráčskou kariéru vloni, patřil ke zlaté španělské generaci. Ve sbírce má po dvou titulech z mistrovství světa a Evropy a dvě stříbra z olympijských her.

Ve středečním otvíráku ligové sezony pak Gasol rozhodně nezklamal. Proti Realu Madrid zapsal 21 bodů, sedm doskoků a sedm asistencí za 25 minut ve hře. Přes několik povedených úseků, kdy se mistři museli bát o výsledek. však katalánský celek doma padl 88:94.

Nejlepším střelcem Girony byl Kameron Taylor s 22 body, připojil šest asistencí.

Na straně poražených byli společně s Gasolem a Taylorem také dva Češi. Luboš Bartoň coby asistent už pětasedmdesátileté trenérské legendy Aíta Garcii Renesese a dvacetiletý křídelník Ondřej Hanzlík, který v týmu nováčka od srpna hostuje z Baskonie. Duel se mu nicméně nevydařil, za tři a půl minuty se do statistik nezapsal, neveselé číslo -12 má v bilanci +/-. Obdobě nevalně si ovšem vedl i stejně starý chorvatský talent Roko Prkačin, za deset minut je na -21.

Real táhly letní posily. Chorvat Mario Hezonja se ukázal 23 body (z toho 18 v první půli) a sedmi doskoky, Bosňan Džanan Musa 15 body. Francouzský podkošový hráč Guerschon Yabusele zapsal 17 bodů.

Čechofrancouz Petr Cornelie dostal v madridském celku prostor na 12 minut, zaznamenal šest bodů a tři doskoky.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž