Pardubice - Liberec.

Pardubice - Liberec. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Manažer pardubických basketbalistů: Takové výkony nebudeme trpět

  • 1
Změny v kádru? Ne. Zatím... Finanční sankce? Ano. A citelné! Nevýrazné výkony pardubických basketbalistů, množící se porážky a hazardování s postupem do play-off nezůstaly bez odezvy.

Po středečním domácím propadáku s Libercem už vedení klubu došla trpělivost. A přišlo s důraznou reakcí. "Chceme vyslat signál, že tohle v našem klubu nebudeme trpět," pronesl Pavel Stara, generální manažer BK Synthesia.

Po středeční porážce jste hovořil o represích vůči hráčům. K jakým opatřením sáhlo představenstvo klubu na svém mimořádném zasedání?
Hned po středečním utkání došlo v kabině ke schůzce s hráči. Bylo jim důrazně řečeno, že takový výkon nebudeme trpět a že je to naposledy, kdy fanoušci odcházejí před koncem zápasu. Poté ještě představenstvo uložilo hráčům finanční pokutu. A byly stanoveny sportovní cíle pro zbývajících čtrnáct utkání základní části, které jsou provázány na odměny hráčů. Ambice nechceme měnit. Stále platí, že chceme postoupit do Final Four Českého poháru a z co nejlepší pozice do play-off Mattoni NBL. Pokud by někdo z hráčů tato opatření nepodepsal písemně, bude s okamžitou platností postaven mimo tým a řešili bychom to s ním individuálně.

Je finanční pokuta hodně citelná?
Myslím si, že určitě. I proto, že klub plní vůči hráčům všechny závazky, přestože je ekonomická krize. Vytváříme jim veškerý servis a podmínky. Jenže umístění absolutně neodpovídá možnostem, které máme. A není možné si zahrávat s přízní našich fanoušků.

Mohou hráči zlepšenými výsledky smazat pokutu?
Ne, je nevratná. Ve zbytku základní části si mohou něco uhrát, pokud budou mít výrazně kladnou bilanci. Když ne, opět se to dotkne jejich finančních odměn.

Věříte, že tým má sílu na to, aby zopakoval loňský postup do semifinále Mattoni NBL?
Takhle daleko teď neuvažuji.

O čem uvažujete? O postupu do play-off?
Přesně tak. Teď máme před sebou čtrnáct utkání a páté kolo Českého poháru. To je pro nás zásadní.A uvidíme, co bude dál. Každopádně tým jsem nezatratil. Pro mě je nepochopitelné, když vidím, jak hráči pracují na tréninku. Podávají na něm lepší výkony než v samotném utkání. Je to asi otázka psychiky, když tým není schopen prodat to, co na tréninku odevzdá.

V tabulce jste nyní sedmí. Ovšem Ostrava a Opava, které jsou za vámi, mají odehráno o jedno utkání méně. Nehazardujete s pouhým postupem do play-off?
Takhle neuvažujeme. Nesmíme myslet na to, že bychom se něčeho báli. Možná to zní troufale, ale naše mentalita musí být taková, že si play-off uhrajeme z co nejlepší pozice a ničím jiným se nechceme vůbec zabývat.

David Šteffel po utkání s Libercem mluvil o tom, že tým je stále více nervózní z porážek a žemá stále větší obavu z dalšího utkání. To není moc slibná předzvěst. Nezvažujete spolupráci s psychologem?
Určitě o něčem uvažujeme. Ne tak, že bychom sem dosadili psychologa. Jsou i další možnosti, jak psychiku hráčů podpořit. Třeba na tři čtyři dny vycestovat mimo Pardubice, trénovat v neutrálním prostředí, být spolu a vyříkat si co dál. Určitě hledáme další cesty a impulzy, jak to nastartovat.

Cítíte tedy, že největší současný problém se ukrývá v hlavách hráčů?
Největší problém je určitě v našem sebevědomí.  Tréninkový proces probíhá tak, jak má. Dneska jsme už zdravotně v pořádku. Ale nejsme schopni to prodat v zápasech. Neustále, když už se dostaneme do dobré formy, odehrajeme špatné utkání. Týmu chybí dlouhodobější sebevědomí, aby si udržel vítězného ducha. Když se dostaneme do problémů, najednou vyskočí negativní zkušenosti z této sezony. Tým se nepochopitelně vytratí místo toho, aby zabral. Potřebujeme se stát vítězným týmem.

Není tým špatně složen typologicky?
Zatím se pohybujeme na sinusoidách. Když se daří, tak se říká, že máme dobře složený tým a kvalitní individuality. Když se nedaří, objeví se opačné názory. Příčin je více. Příprava byla ovlivněna zdravotními problémy, přišel špatný vstup do sezony, výměna trenéra, zranění klíčových hráčů. Ale nemyslím si, že tým je složen špatně.

Pak je ovšem zarážející, že porazíte třeba Nový Jičín nebo Prostějov, a posléze doma prohrajete s Ostravou či Libercem.
Spíše je zarážející to, že naši zahraniční hráči nejsou tak dominantní, jak jsme si představovali. Zvláště v krizových situacích, kdy mají být lídry.

Hlavním lídrem týmu je rozehrávač Sanders. Ovšem zdá se mi, že výkony spoluhráčů se na něm podepisují a že je dost rozladěn.
Všichni jsou frustrovaní a zklamaní. Nikdo není s touto situací spokojen. Ell to má skutečně těžké. Je výraznou osobností. Pokud tým prohrává, cítí, že to musí vzít na sebe. Ale když mu ostatní hráči nepomohou, je jeho úloha hrozně těžká. Všichni soupeři ho zdvojují, on si neoddechne, musí hrát čtyřicet minut. Není to pro něho lehké, protože chce pomoci týmu. Je potřeba, aby se i další zkušení zahraniční hráči stali lídry a ukázali cestu ostatním.

Řekl jste, že jste tým nezatratil. Jinak řečeno - o změnách v kádru neuvažujete?
Pokud některý hráč nepřijme opatření, které jsme udělali, bude postaven mimo tým. Tím by došlo k nějaké změně. Chceme opravdu dát jasný signál, že tyto věci nebudeme přecházet jen tak. A určitě nás čeká odpověď na to, zda u nás zůstane Bailey. Jeho zkouška skončí po sobotním utkání. To bude první řešení situace. Víc nyní nechci předjímat.

Tím dnešním utkáním je domácím duel proti druhému Novému Jičínu (pozn. hraje se od 17.00 v ČEZ Areně). To není zrovna snadný soupeř na to, aby se váš tým nastartoval. Co vy na to?
V této situaci je to možná to nejlepší, co nás může potkat. Každý si řekne, že proti němu nemáme co ztratit a můžeme se na něm naopak chytit.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž