Magic Johnson na Žalgiris nestačil

K o d a ň - Legendární americký basketbalista Earvin Johnson, přezdívaný v dobách své největší slávy v zámořské lize NBA 'Magic', utrpěl v neděli první porážku v evropském angažmá. Dánský klub Great Danes, který si na jeho počest přidal do názvu slovo Magic, prohrál v Severoevropské lize NEBL doma s litevským Žalgirisem Kaunas 68:97. "Pro všechny naše hráče to byla obrovská basketbalová škola, teď už všichni vědí, co to je, hrát v těch nejvyšších patrech, " vyjádřil svému soupeři poklonu Johnson.
Trenér litevského Žalgirisu Algirdas Brazys mu ale jeho lichotku v zápětí oplatil: "Magic Johnson předvedl svou genialitu a bylo pro mne velikým potěšením sledovat ho celých čtyřicet minut na hřišti." Chválou nešetřil ani směrem k dánskému celku:" V Litvě je basketbal sportem číslo jedna, ale úroveň dánského basketbalu jde rychle nahoru, přestože to na výsledku tohoto utkání není tak patrné."

Magic Johnson, který dal v zápase devět bodů, zaznamenal čtrnáct asistencí a osm doskoků, v krátkosti zanalyzoval první střetnutí Great Danes v Severské lize: "Žalgiris hrál typický litevský basketbal se skvělým pohybem a výbornými taktickými manévry kouče. My jsme byli příliš váhaví, chyběla nám agresivita a větší sebedůvěra. Výborně ale zahrál mladý Ch. Drejer (vstřelil 13 bodů - pozn. red.), který je nejen obrovskou posilou pro NEBL, ale i velkou nadějí pro NBA."

Jedenačtyřicetiletý Johnson oblékl v uplynulé sezóně v pěti zápasech dres švédského klubu M7, který si rovněž do názvu přidal přízvisko Magic, a ve všech slavil se svými spoluhráči vítězství.

V tabulce NEBLu, kterou vedou po dvou zápasech neporažení Ural Great, jsou Great Danes zatím na předposledním patnáctém místě. Český USK Praha je třináctý s jedním vítězstvím a třema porážkami.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž