Maďarštinu zvládnu, věří Němcová

Brno - Přestože se na dva roky kvůli zraněním téměř vytratila z pozornosti, respekt k basketbalové reprezentantce Evě Němcové neopadá. Stačí, aby po přípravném zápase chvilku postávala u lavičky, a už se k ní přitočí pomocník, který přes ni přehodí teplákovou bundu. "Kesénem," odpoví devětadvacetiletá Němcová, před šesti roky nejlepší basketbalistka Evropy. Po sezonách v respektovaných evropských ligách, francouzské a italské, i americké WNBA přestoupila v létě nečekaně do maďarské Šoproně. Na konci minulého týdne za ni hrála v Brně a při dvou drtivých porážkách byla nejlepší střelkyní týmu.

Maďarský trenér se při výsledcích 59:80 a 59:81 mohl zbláznit, při oddechových časech poskakoval uprostřed kruhu hráček a šermoval rukama. "Lepší mu nerozumět..." pousmála se Němcová, která kromě „kesénem“ zatím maďarsky neumí říct  skoro nic. "Maďarština je hrozná. Ale naučila jsem se jiné řeči, zvládnu i tohle,"  předsevzala si.

Když z Brna odjížděla, vložila si do kapsy přeložený papír s termíny listopadových zápasů kvalifikace na mistrovství Evropy. "Uvidíme se tam, přijedu," slíbila reprezentačnímu kouči Janu Bobrovskému. V národním týmu nehrála od mistrovství Evropy v roce 1999. Z více pohledů to pro českou hvězdu bude letos nový začátek.

Opět v týmu, který má ve své zemi mistrovské ambice, opět v Evropské lize, opět v  reprezentaci a po dlouhé době bez svého francouzského přítele Rogera. Ten raději zůstal doma v Clermontu, kde hraje za tamní basketbalový tým třetí ligu. Loni v srpnu podstoupila Němcová zatím poslední operaci kolena a letošek má být jejím velkým  návratem. Minulou sezonu křídlo ještě dohrálo v Itálii za Chieti, ale klub nehrál Evropskou  ligu, v domácí lize vypadl hned na začátku play off a pak kvůli finančním potížím rozpustil  družstvo.

"Táhne mi na třicet, chci si ještě zahrát Euroligu," vysvětlila Němcová, proč přestoupila do Maďarska, přestože o ni byl zájem v Itálii. "Všichni už zavolali pozdě, byla jsem domluvená. Šoproň není špatná volba. Vloni málem postoupila do Final four, to je dobrá vizitka."

Po  letním odpočinku, kdy vynechala start v zámořské WNBA, se Němcová cítí ve formě. "Achilovka  zlobí už pět let, to jen tak lepší nebude, a koleno oteče jenom občas," usměje se. Pro národní družstvo, které se s úspěšnými juniorkami v záloze chystá dát o sobě vědět, je i  tohle dobrá zpráva.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž