Lenka Bartáková (v bílém) z KP Brno útočí kolem Michaely Vackové (vlevo) ze...

Lenka Bartáková (v bílém) z KP Brno útočí kolem Michaely Vackové (vlevo) ze Žabin Brno. | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Bude to bolet, tuší hráčky před brněnským derby. Hraje se o finále

  • 0
Brněnský ženský basketbal bude mít po roce opět svůj tým ve finále nejvyšší soutěže. Kdo to bude, o tom rozhodne semifinále mezi obhájkyněmi ligového stříbra KP Brno a Žabinami, družstvem na vzestupu. „Půjde se nadoraz, bude to bolet. Fyzicky a mentálně to bude nastavené na maximum,“ očekává Martin Pospíšil, trenér KP Brno.

Začne se ve středu v Králově Poli, hraje se od 16 hodin. Žabiny pak hostí druhý duel v sobotu.

Těžko si příznivci v Brně mohou v lize představit víc; za předpokladu, že mistrovský USK Praha je v domácích soutěžích suverénní, už je ve finále jen jedno místo.

Brněnské celky jsou v těsném závěsu hned za špičkou. Královo Pole skončilo po základní části druhé, Žabiny třetí. V sezoně oba rivalové vyhráli po jednom vzájemném utkání. „Eliminovat jejich silnou střelbu ze střední vzdálenosti bude jedním z hlavních momentů semifinále,“ míní Michaela Stará z KP Brno.

V play off je derby za poslední roky poměrně častou událostí. Loni i předloni se odehrálo ve čtvrtfinále a vždy byly úspěšnější Královopolanky.

„Ale Žabiny letos jsou úplně jiný tým. Udělaly hodně změn, hrajeme s nimi mnohem těžší a vyrovnanější zápasy,“ varuje Eva Kopecká, hráčka Králova Pole. V roce 2014 byla u toho, když Žabiny v semifinále nad KP Brno vyhrály a postoupily do finále, svého zatím posledního.

Následovala přestavba kádru, organizační změny, střídaly se názvy klubu. Pod tradiční hlavičkou „Žabiny“ přichází letos návrat na výsluní.

Korunovaný účastí ve finále? „Jsme plně koncentrovaní se o tento velký sen porvat,“ říká jejich trenér Viktor Pruša. Postrádat bude bývalou reprezentantku Kateřinu Zohnovou, která si zlomila ruku. „Kvůli tomu je soupeř trochu ve výhodě. Rozhodnou maličkosti. Potkají se dva odlišné styly a způsoby hry. Tým, kterému se podaří vnutit druhému ten svůj, bude úspěšnější,“ očekává Pruša.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž