Nymburští basketbalisté Petr Benda, Jakub Tůma a Eric Lockett se snaží...

Nymburští basketbalisté Petr Benda, Jakub Tůma a Eric Lockett se snaží zablokovat opavského pivota Jakuba Mokráně. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Basketbalisté Nymburka si výhrou v Opavě vynutili sedmý zápas

  • 1
Basketbalisté Nymburka zvítězili v šestém ligovém semifinále na hřišti Opavy 89:77, odvrátili i druhou hrozbu vyřazení a vyrovnali stav série na 3:3. Dlouholetý hegemon a úřadující šampion tak nadále živí naději na postup do finále a zisk 19. titulu za sebou. Rozhodující utkání se uskuteční v pondělí v Nymburce.

Středočechy táhl americký rozehrávač Eric Lockett, který vstřelil 21 bodů. Jeho spoluhráč Lukáš Palyza přidal dalších 17. Domácí Opavě, která nevyužila ani druhý postupový mečbol, nepomohlo 19 bodů kapitána Jakuba Šiřiny.

Nymburk vyhrál v semifinálové sérii na hřišti Opavy poprvé. Otočit v play off vývoj ze stavu 1:3 na zápasy se dosud povedlo pouze basketbalistům USK Praha v roce 2001 ve finále proti Opavě.

Svěřenci trenéra Ladislava Sokolovského měli povedený úvod a díky čtyřem trojkám v prvních pěti minutách utekli do vedení 23:9. První část vyhrál Nymburk 33:22 a dařilo se hlavně Palyzovi, který zaznamenal 13 bodů.

Nymburský James Boeheim a opavský Filip Zbránek se ženou za míčem.

Střelecká forma se hostů držela i v dalším průběhu. K Palyzovi se přidal Ondřej Sehnal a Nymburk do přestávky navýšil vedení na 14 bodů. Zatímco hráči Opavy trefili jen dvě trojky z patnácti pokusů, úřadující šampioni proměnili devět ze čtrnácti tříbodových střel.

Náskok Nymburka po přestávce narostl až na 17 bodů, ale Opava před 3062 diváky zápas nevzdala. Po šňůře 7:0 se vrátila do hry, a přestože se jí dál nedařily střely z dálky, proměňovala trestné hody po faulech soupeře.

Necelých šest minut před koncem snížil Šiřina na rozdíl jednoho bodu (68:69), hostům se ale podařilo po trojce kapitána Martina Kříže a trestných hodech Locketta znovu odskočit. Obhájci titulu si v závěru náskok pohlídali a živí dál naději na postup do dvacátého finále v řadě. Naposledy v něm chyběli v sezoně 2001/02, kdy je zastavila v semifinále právě Opava.

Kooperativa Národní basketbalová liga mužů

Semifinále play off - 6. zápas

BK Opava - ERA Basketball Nymburk 77:89 (22:33, 35:49, 56:63)
Nejvíce bodů:
Šiřina 19, Mokráň 12, Zbránek a Kouřil po 11 - Lockett 21, Palyza 17, O. Sehnal 13. Stav série: 3:3.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž