Momentka z kvalifikace o juniorskou extraligu. Michal Honzák (vlevo)z Liberce obchází Davida Zummera z Nového Jičína. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Liberecký basketbal slaví: junioři vybojovali postup do extraligy

  • 0
Obrovská euforie a vlna nadšení ovládly o víkendu zaplněnou halu Kort. Mladí liberečtí Kondoři si v domácím prostředí dokráčeli v kvalifikaci přes moravské basketbalové bašty Prostějov a Nový Jičín pro velký úspěch – postup do juniorské extraligy.

"Veškerá příprava byla podřízena kvalifikaci. Byly to určitě nejtěžší zápasy, které kdy tento tým hrál. Po fyzické i po psychické stránce," ocenil Dušan Bohunický, liberecký kouč, kterého po vzoru NBA polili hráči iontovým nápojem z plného barelu.

Kondoři nejprve udolali Prostějov 68:63, i když se pro ně zápas nevyvíjel dobře. Hned v úvodu přišli o střeleckou oporu Josefa Příhonského, který si zlomil zápěstí, a soupeř měl až do 34. minuty bodově navrch.

Nástup Liberečanů však přišel v pravou chvíli a po infarktovém závěru oslavili důležitý první krok. "Kluky určitě nepříjemně ovlivnilo zranění spoluhráče, ale zvládli to," radoval se Bohunický.

Přímý boj o extraligu pak svedli Kondoři s Novým Jičínem, který také vyhrál nad Prostějovem (75:73). Začátek klíčové bitvy byl ze strany domácích nervózní, ale do druhé čtvrtiny už vstoupili lépe a postupně utekli až na dvacetibodový rozdíl a v ke konci utkání si vítězství a postup mohli vychutnat i méně vytížení hráči. Kondoři nakonec smetli Nový Jičín 96:73

"Do utkání jsme šli s lehkou nervozitou a soupeři jsme dovolili dát pár lehkých střel. Potom se ale náš výkon zkoncentroval. Kluci hráli hlavou a ve druhé půli se enormně zlepšila obrana, čímž jsme se dostali do rychlých protiútoků, které jsme proměňovali různými způsoby.

Ať už nájezdem, nebo střelbou z perimetru. Tým podal celkově skvělý výkon," popsal Dušan Bohunický, podle něhož táhli hlavně rozehrávači Michal Honzák a Vladimír Nemčok. "Oba velmi dobře distribuovali balony a měli na hřišti velký přehled."

Momentka z kvalifikace o juniorskou extraligu. Hynek Beránek (v popředí) z Liberce útočí na koš Nového Jičína.

Momentka z kvalifikace o juniorskou extraligu. Vladimír Nemčok (vlevo) z Liberce útočí na koš Nového Jičína.

Momentka z kvalifikace o juniorskou extraligu. Michal Honzák (vlevo)z Liberce obchází Davida Zummera z Nového Jičína.

"Jsem rád, že jsem to tady mohl zažít. Rád jsem hrál za tento tým, který je skvělý nejen na hřišti, ale i mimo," vyprávěla slovenská posila Vladimír Nemčok.

"Proti Novému Jičínu jsme hráli i za zraněného Pepu Příhonského. Chtěli jsme, aby si extraligu mohl zahrát příští rok i on," řekl za všechny hráče Marek Teimer.

Pro liberecký basketbalový tým je úspěch juniorů, kteří předtím vyhráli základní část ligy skupiny A, náplastí na nepovedenou sezonu mužů v první lize. Ve druhé nejvyšší soutěži skončil tým složený z podstatné části z náctiletých kluků poslední.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž