Basketbal - ilustrační snímek

Basketbal - ilustrační snímek | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Rekord, nebo podvod? Libanonský basketbalista měl nastřílet 113 bodů

  • 29
Mohammad El-Akkari. Jméno, které ani těm nejzarytějším basketbalovým fanouškům zřejmě nic neřekne. Přesto se tento Libanonec zapsal do historie populárního sportu. V jednom utkání totiž nastřílel 113 bodů. Jeho mimořádný počin však vyvolal pochybnosti. Ale nešlo nakonec o podvod?

El-Akkari měl rekordního zápisu dosáhnout v utkání libanonské ligy mezi svým al-Mutahídem z Tripolisu a Bedžehem, který prvně jmenovaný tým vyhrál 173:141. Sedmadvacetiletý Libanonec proměnil 40 z 69 střel z pole, včetně 32 trojek z 59 pokusů. Svou střeleckou bilanci pak završil jedním trestným hodem.

Právě jediný trestný hod patří mezi důvody, proč někteří lidé o El-Akkariho činu pochybují. Dalším je fakt, že před utkáním dával budoucí rekordman v průměru pouhých 7,6 bodu. Podezřelé je také extrémně vysoké skóre, které by spíše odpovídalo utkání hvězd, v nichž se hraje prakticky bez obran.

Ale hlavně - z utkání neexistuje žádný videozáznam. V tomto ohledu lze připomenout rekord NBA, který drží Wilt Chamberlain. Legendární basketbalista nastřílel před padesáti lety v jednom utkání rovných sto bodů. Ani tento počin není zdokumentovaný na videu. O jeho pravosti však nikdo nepochybuje. Doložit ho může velké množství svědků. Basketbalové záběry z té doby jsou navíc dnes spíše raritou.

Buď jak buď, El-Akkariho kousek je oficiální a navždy se zapíše do basketbalových análů. "Za svůj výkon děkuji Bohu," prohlásil po životním zápase šťastný střelec. "Všechno je to výsledek mého tréninku. Zároveň bych chtěl poděkovat trenérovi, že mě nechal tak dlouho hrát, a také spoluhráčům za jejich pomoc."

Slova chvály pro svého svěřence měl také trenér Ahmad Fadel: "Je fenomenální, přitom ale podceňovaný střelec. Na tréninku tvrdě pracuje. Nepřekvapilo mě to."

El-Akkariho výkony teď budou pod mnohem větším drobnohledem. Teď už si snad média budou na zápasy jeho týmu brát kamery.

Dodejme, že nejlepší střelecký výkon vůbec předvedl podle Guinnessovy knihy rekordů v roce 1974 třináctiletý Švéd Mats Wermelin, jenž dal v utkání na školním turnaji 272 bodů. Zaznamenal tak všechny body svého týmu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž