Roman Zachrla (vlevo) z Brna vymýšlí, kudy přes Ladislava Pecku z Ústí.

Roman Zachrla (vlevo) z Brna vymýšlí, kudy přes Ladislava Pecku z Ústí. | foto: mmcité Brno

Chceme hodně dokázat, malují si v Ústí. Pecka je základním kamenem

  • 0
Další velké představení Ladislava Pecky. Pivot, s nímž před pár dny basketbalové Ústí uzavřelo rekordní kontrakt až do roku 2021, dotáhl Slunetu 24 body k výhře nad Jindřichovým Hradcem 98:84.

„Troufám si říct, že takhle dlouhou smlouvu v rámci NBL moc hráčů nemá. Možná dva tři kluci, ale spíš nikdo. Každopádně je to absolutně nejdelší smlouva, která kdy byla v našem klubu podepsaná, a svědčí to o tom, jak moc si Ládi vážíme jako člověka i jako hráče. Chceme s ním hodně dokázat,“ říká ústecký generální manažer Tomáš Hrubý.

Sluneta se po devíti kolech NBL drží s bilancí pěti výher a čtyř porážek na šestém místě. „Někde tam bychom se chtěli pohybovat. A možná v budoucnu zaútočit i výš, na první čtyřku. A hlavně bychom rádi měli narvanou halu, aby se lidi bavili basketem,“ přeje si Hrubý.

Slunetu šéf vidí v play-off a oporu Pecku v národním týmu. „Je sice trochu malý na svůj post (197 centimetrů), ale svými výkony si o nominaci říká. V nároďáku se teď mění generace a Láďa by se tam podle mě měl podívat. Hrozně na sobě zapracoval, je to absolutně bezproblémový kluk, který maká na tréninku i v zápase na 120 procent. Takového hráče by každý kouč bral všemi deseti.“

Peckova letošní čísla šéfovo tvrzení jasně dokazují. V devíti zápasech nasázel 179 bodů (průměr 19,89), což z něj dělá nejlepšího střelce ligy. Suverénně vede i v indexu užitečnosti (257 bodů). Druhý Garret Kerr má o 50 bodů méně.

Nedávno Pecka v domácím zápase se Svitavami předvedl jedinečnou „peckiádu“, blýskl 42 body a tento výkon ho zařadil na dvanácté místo v historických tabulkách.

„Už delší dobu jsme cítili, že Láďa je náš základní stavební kámen a startovací blok pro dlouhodobější koncepční práci. Jsem moc rád, že jsme našli společnou řeč a podepsali jsme smlouvu až do roku 2021,“ těší Hrubého.

Vyřešit se mu povedlo i další problém, za dlouhodobě zraněné duo Šotnar - Igrutinovič našel záskok, Slunetu posílil americký rozehrávač Corey Jefferson, který naposledy hrál za slovenskou Prievidzu. Při své nedělní premiéře proti Jindřichovu Hradci odehrál přes 15 minut a na výhře Slunety se podílel třemi body.

Přestože Ústí v neděli poměrně přesvědčivě zvítězilo, jeho kouč Antonín Pištěcký se trochu mračil.

„Máme vždy pasáže, kdy jsme schopni vyrobit neuvěřitelné hrubky, ať už úplně laciné ztráty v útoku, nebo i v obraně, kde špatně rotujeme. Střídáme to s naprosto skvělými momenty, což mi hrozně vadí,“ vyčítá hráčům nestálost výkonů trenér. Až Sluneta vypiluje i tohle, může třeba pomýšlet i na víc než na čtvrtfinále NBL.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž