Djordje Gagič (v červeném) ze Srbska poslal k zemi Kristjana Kitsinga z...

Djordje Gagič (v červeném) ze Srbska poslal k zemi Kristjana Kitsinga z Estonska. | foto: FIBA

Srbové selhali v Estonsku, Finové zaskočili Francii. Brazílie postupuje

  • 2
Srbští basketbalisté budou o postup na mistrovství světa v Číně bojovat do posledního zápasu. Na palubovce už vyřazeného Estonska totiž podlehli 70:71. Rozhodne se v jejich přímém souboji s Izraelem. Vicemistři světa budou mít výhodu domácí haly. Dalším postupujícím je Brazílie.

Srbové přijeli do Estonska jako velký favorit. Navíc je doplnil zkušený Miloš Teodosič, jemuž před pár týdny skončilo angažmá v Los Angeles Clippers. Reprezentaci pomohl 16 body a 10 asistencemi, jenže ani to nestačilo. V závěru totiž neproměnil žádnou ze tří důležitých střel.

Sestřih ze zápasu Estonsko - Srbsko:

Srbským hrdinou se nestal ani Stevan Jelovac. Vysázel sice 19 bodů, ale dvě sekundy před koncem minul trestný hod na vyrovnání. Dragan Milosavljevič (v zápase 16 bodů) sice ještě doskočil, ale prokletí neprolomil.

Kristjan Kitsing a Kristian Kullamae vedli estonský výběr k cenné výhře 18 body.

Izrael se ve hře udržel výhrou 81:77 nad Německem, které má čínský turnaj jistý. A pokud vyhraje i v Srbsku, na šampionát postoupí. Izraelskému výběru pomohl T. J. Cline 14 body a pěti doskoky.

Ostrou premiéru si odbyl osmnáctiletý izraelský supertalent Deni Avdija, který byl o víkendu vyhlášen největší osobností akce Basketball Without Borders při Utkání hvězd NBA v Charlotte. 

Hosty táhli šestnáctibodoví Niels Giffey a Andreas Obst. Paul Zipser zapsal 15 bodů.

Sestřih ze zápasu Izrael - Německo:

Gruzie prohrála s Řeckem 69:81 a přišla o postupovou šanci, nepomohlo jí ani 26 bodů a 15 doskoků hřmotného Giorgiho Šermadiniho, Thad McFadden ho doplnil 18 body a pěti asistencemi. Za vítěze nastřádal podkošový veterán Janis Burusis devět bodů, 10 doskoků a šest asistencí.

Finové si doma poradili s Francií 76:69 a mohou pomýšlet na postup přes Rusko. Vyzvou ho v přímém souboji, hrát se však bude v ruském Permu. Finská výhra by potěšila české reprezentanty, zajistila by jim nejhůř druhou pozici ve skupině bez ohledu na výsledek jejich zápasu ve Francii.

Sestřih ze zápasu Finsko - Francie:

Proti Francii prožil velký večer finský Američan Jamar Wilson, blýskl se 29 body, šesti asistencemi a čtyřmi doskoky. Amine Noua za Francii zapsal 19 bodů, Mathias Lessort dodal 11 bodů a 10 doskoků. První šanci v reprezentaci dostal sedmnáctiletý Théo Maledon.

Rusové rozebrali Bulharsko 104:60. Šestici dvouciferných střelců vládli Dmitrij Kulagin se 16 body a Jevgenij Baburin se 14 body. Bulharům nepomohlo 19 bodů od Jasona Washburna.

V americké kvalifikaci konečně uspěla také Brazílie. Vítězství 104:80 nad Americkými Panenskými ostrovy znamená, že se připojila k Argentině, Kanadě, USA a Venezuele. Marquinhos táhl Brazilce 22 body, Vítor Benite připojil 20 bodů.

Sestřih ze zápasu Americké Panenské ostrovy - Brazílie:

O poslední dvě postupová místa usilují Uruguay, Portoriko a Dominikánská republika.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž