Pardubický rozehrávač Richie Williams (vlevo) se tlačí kolem Kendricka Perryho...

Pardubický rozehrávač Richie Williams (vlevo) se tlačí kolem Kendricka Perryho z Nižního Novgorodu. | foto: FIBA

Ubrat soupeři kyslík a omezit ztráty. Pardubice čeká střet o Ligu mistrů

  • 0
Ta vidina je opravdu lákavá a hráči pardubické Beksy by ji moc rádi proměnili v realitu. Jenže k tomu, aby skutečně pronikli do hlavní soutěže basketbalové Ligy mistrů, nezbude nic menšího, než ve čtvrtek od 18 hodin v aréně porazit nadupaný Nižnij Novgorod. A nejen to.

Vzhledem k výsledku prvního vzájemného klání, které se hrálo v pondělí v Rusku (porážka Pardubic 84:92), je nutné zvítězit alespoň o devět bodů. Popřípadě v normální hrací době o osm a pak postup urvat v prodloužení - ale kdo by na to chtěl spoléhat...

„Pokud budeme hrát maximálně koncentrovaně, je to ztráta, která se dá dohnat,“ uvedl trenér Levell Sanders pro klubový web Beksy.

Že jeho mužstvo v Novgorodě stihlo v závěrečné čtvrtce stlačit náskok protivníka do jednociferných čísel, může v odvetě sehrát klíčovou roli.

Osm bodů, to jsou v basketbalu například dvě přesné trojky plus dvě šestky, zkrátka nic neřešitelného. Ovšem Beksa si nemůže dovolit opakovat minely z úvodní partie - jmenovitě hrozivých osmnáct poztrácených balonů.

BC Nižnij Novgorod

Soupiska

Rozehrávači
2 Aaron Broussard (USA)
19 Ivan Strebkov (Rusko)
55 Kendrick Perry (USA)

Křídla
1 Roderick Odom (USA)
3 Maxim Grigorjev (Rusko)
4 Arťom Komolov (Rusko)
8 Anton Astapkovič (Rusko)
12 Georgij Žbanov (Rusko)
13 Dmitrij Uzinskij (Rusko)
35 Chris Czerapowicz (USA/Švédsko)

Pivoti
6 Aleksandr Gudumak (Rusko)
17 Ilja Popov (Rusko)
18 Vladimir Dragičevič (Černá Hora)
21 Sergej Toropov (Rusko)

„Tak kvalitnímu soupeři nesmíme dát možnost skórovat snadné koše,“ upozornil kouč Sanders.

Konto Beksy v Rusku zatížilo hlavně kvarteto Dmitrij Uzinskij, Roderick Odom, Aaron Broussard a Vladimir Dragičevič, z rozehrávky vše řídil patrně nejnebezpečnější hráč Nižního Novgorodu Kendrick Perry.

Těm by Pardubičtí v domácím střetnutí měli dopřát minimum kyslíku.

„Chce to zlepšit obranu jejich kombinace pick’n’roll (varianta akce s uvolněním hráče s míčem za pomoci clony), prostor ke zlepšení máme i v rychlejší přechodové fázi z obrany do útoku. V postupném útoku pak musíme co nejvíce využívat častého přebírání hráčů Novgorodu,“ nabádal trenér Sanders.

Jestliže Beksa ve druhém mači třetího kvalifikačního kola uspěje, zahraje si při své premiéře v této klubové soutěži v základní skupině.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž