Marek Sehnal (uprostřed) z Prostějova útočí přes Dalibora Faita (vlevo) a Jiřího Šoulu z Jindřichova Hradce. | foto: Orli Prostějov / Radek Váňa

Krize basketbalistů Prostějova. Počtvrté nestačili v bitvě ze suterénu

  • 0
I proti Jindřichovu Hradci selhali na domácí palubovce basketbalisté Prostějova v předposledním kole nadstavby. V souboji posledních týmů ligové tabulky téměř celých čtyřicet minut za svým soupeřem zaostávali. Konečná porážka 81:90 byla spravedlivá, v průběhu zápasu hosté místy vedli až o třiadvacet bodů.

„Hlavně první poločas byl hrozný. Chyběla nám rychlost, přesnost, agresivita. Všechno jsme dělali špatně. V útoku se nikdo nedokázal prosadit. Dát za poločas čtyřiadvacet bodů, to není možné,“ neskrýval zklamání trenér Prostějova Zbyněk Choleva.

Lvi z Jindřichova Hradce se poprvé výrazněji odpoutali v průběhu první čtvrtiny, když získali náskok šesti bodů. Do konce desáté minuty už to bylo o devět a do přestávky jejich náskok narostl na rovných dvacet bodů, což bylo klíčové. „Opět nás sice do pauzy trápily zbytečné ztráty, ale ty nahradila obrovská vůle po úspěchu. Třeba náš rozehrávač Lipkins. Měl sice osm ztrát, ale na druhou stranu dal rozhodující body,“ všiml si kouč Jindřichova Hradce Karel Forejt.

Hlavně druhá desetiminutovka přesto patřila hostující dvojici Šoula–Šustek. Body těchto hráčů, většinou po trojkových pokusech, nahlodali chatrné prostějovské sebevědomí. „Šli jsme do zóny a dostali pět trojek z kouta,“ ulevil si Choleva.

Velkou ztrátu Hanáci stahovali po pauze jen velice pomalu. Deset minut před koncem ztráceli patnáct bodů, i tak přišla jedna šance na obrat. V 36. minutě se Orli dostali za stavu 70:76 na dostřel. Další nápor utnuly dvě chyby v útoku, které nezůstaly bez trestu. „Snaha se nám nedá upřít. Všichni hráči touží po výhře, prostě to nejde. Když máme najet pod koš, vystřelíme. Pak se sami během útoku srazíme. Někdy si prostě nerozumíme,“ posteskl si Choleva, jehož tým stále čeká na desátou výhru v sezoně.

Jedenáctý úspěch naopak slavili Jihočeši a v tabulce poskočili na desátou příčku před Brno. „V poslední čtvrtině se nám podařilo překonat jednu kritickou situaci. V tu chvíli jsem se trochu bál. Nakonec to tým zvládl a myslím, že výhra byla zasloužená,“ uvedl Forejt, jehož mužstvo porazilo Prostějov i počtvrté v sezoně. „Možná to bude tím, že se nám v této hale docela střelecky daří,“ pousmál se kouč Jindřichova Hradce.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž