Frisco Brno - Tarbes: domácí Taj McWilliamsová (vpravo) v souboji s Fatimatou Sackovou

Frisco Brno - Tarbes: domácí Taj McWilliamsová (vpravo) v souboji s Fatimatou Sackovou | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Krásná mučírna v cizích zemích, to je život basketbalové veteránky z Texasu

  • 0
Taj McWilliamsová je jako Jára Cimrman. Jest světoběžníkem a všude zdrží se jen krátce. Proslulým vynálezcem jako slavný Čech sice devětatřicetiletá Američanka není, zato je skvělou basketbalistkou, momentálně ve službách Frisca Sika Brno.

A také výraznou oporou. Stejně jako když zde trávila sezonu 2004/05. "Tým od té doby basketbalově dozrál, je teď silnější," nechala se už na podzim slyšet matka tří dcer.

Silnější je však také díky ní. Vždyť je jednou z šestice hráček, které se podílely na postupu do čtvrtfinále Euroligy. A co víc, v Madridu odehrála kompletních 40 minut.

A přestože letos bude mít na krku čtyři křížky, není to na ní znát. "Chci hrát, dokud to půjde. Basketbal je krásná mučírna," psala kdysi v nadsázce na svém blogu.

A ona se mučí už od svých školních let. Studovala na univerzitě v Georgii, za kterou také hrála. A když v roce 1993 promovala, rozhodla se s basketbalem prozkoumat svět.

Ve 23 letech se vydala do německého Wolfenbüttelu, pokračovala v Lucembursku, Izraeli. Hrála i v Koreji, Austrálii, v Moskvě či v Istanbulu. Za životní štaci lze však označit italské angažmá v Schiu na začátku tohoto desetiletí. Tam poznala svého manžela, amerického vojáka, za nímž pravidelně během sezony létala, ať hrála kdekoliv.

Teď si rodačka z texaského El Pasa opět užívá Brna. "Na americké poměry je to příjemné malé město. A já mám ráda historii, architekturu a muzea. A navíc se dá z Brna i dobře cestovat," vypráví o své touze poznávat.

I proto v životě hrála už v jedenácti zemích. Kde bude za rok? "Rozhodně chci hrát a nepřemýšlím, že bych skončila," zopakovala.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž