Lubor Blažek na lavičce české basketbalové reprezentace

Lubor Blažek na lavičce české basketbalové reprezentace | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Kouč basketbalistek s nominací na MS nepospíchá. Počkáme na Veselou, říká

  • 0
Několik českých basketbalistek bude dál trnout, jestli se objeví mezi dvanáctkou vyvolených pro světový šampionát. Reprezentační trenér Lubor Blažek neoznámí nominaci v pátek po přípravném duelu s Čínou, jak původně avizoval, ale až během příštího týdne. Z širšího kádru musí vyškrtnout ještě dvě jména.

Český tým se zatím připravuje v Praze se třinácti hráčkami, v nominaci figuruje i Jana Veselá, která si ale plní povinnosti v zámořské WNBA v Seattlu, s nímž se probojovala do finále soutěže, a k reprezentaci by se měla připojit až na konci týdne. I proto kouč Blažek zatím odložil rozhodnutí ohledně konečné nominace, i když o účasti Veselé na MS není pochyb a vyřadit by ji mohlo jen zranění.

"Počkáme si, až Jana Veselá dorazí z Ameriky, a teprve poté oznámíme oněch dvanáct jmen. Počítám, že to bude těsně před začátkem mistrovství," uvedl Blažek v tiskové zprávě České basketbalové federace. Seattle vede ve finále 2:0 na zápasy a k triumfu mu stačí jedno vítězství. Pokud by však série dospěla do pátého duelu (úterý 21. září), vznikl by časový pres, protože oficiální uzávěrka soupisek je o den později a ve čtvrtek už Češky hrají úvodní duel proti Argentině.  

Původně chtěl přitom Blažek dvanáctku jmen oznámit už v pátek, kdy Češky v přípravném duelu na pražské Folimance hostí Čínu. "Nebudeme s konečnou nominací nijak pospíchat. Reglement FIBA nám to umožňuje a ostatní týmy také nikterak nespěchají se zveřejněním finální podoby hráčské soupisky," vysvětlil Blažek. Plánuje ale, že během šampionátu s týmem zůstanou i dvě hráčky, které se nakonec do týmu nevejdou.

Češky hrají na domácí MS ve skupině C nejprve s Argentinou, o den později narazí na Rusko a boje ve skupině uzavřou v sobotu s Japonskem. Ze základní skupiny postoupí ze čtyř čtyřčlenných skupin vždy po třech nejlepších týmech do osmifinálové fáze, v níž vzniknou dvě skupiny po šesti družstvech.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž