Konfrontace s evropským basketem je cenná

Praha - Ve velkém stylu se včera večer rozloučily basketbalistky USK Praha s pohárovou Evropou. Poslední utkání skupiny, poslední koše a obdivný potlesk hrstky příznivců. Vlastně se opakoval loňský rok. Tenkrát také USK neprošel skupinou, ale letos to bylo víc než jen o fous. "O šanci jsme přišli v Rakousku, kde jsme sice předvedli výbornou obranu, ale na rozdíl od odvetného utkání doma, se nám vůbec nedařilo v útoku," našel trenér Ivan Beneš v mžiku moment, kdy se rozhodovalo o dalším setrvání v pohárových bojích.

Hned v úvodním vyřazovacím kole přešly vysokoškolačky přes polskou Vratislav a probojovaly se do skupiny E. V ní narazily na velesilnou Šoproň, rakouský Klosterneuburg a jugoslávský Novi Sad. "Jestliže jsme na někoho neměli, byla to právě Šoproň, to je bez diskuse. Maďarky měly mnohem lepší formu a my jsme naopak byly v útlumu. Pak nás čekaly hodně silné Jugoslávky, ale porazily jsme je i po patnáctihodinové cestě, kdy se holky pořádně hecly a udržely postupovou šanci," komentoval tažení svého týmu Beneš.

Pak tu ale byly záludné Rakušanky, které doma ovládly palubovku. "V Klosterneuburgu jsme hrály perfektně v obraně, díky tomu se nám podařilo držet je na nízkém skóre. Horší bylo, že  jsme pak už nezvládli je přejet. Naprosto nám nevycházela střelba. Kdyby jsme tam byli vyhráli, tak by nám snad postup neunikl."

I když, o postupu USK se vlastně rozhodovalo bez něj. Zatímco vysokoškolačky se vzepjaly k výbornému výkonu v Jugoslávii, v Rakousku překvapivě podlehla suverénní Šoproň Klosterneuburgu. O jediný bod. Pozice v tabulce se vyměnily - na prvním místě se ocitly Rakušanky a jakékoliv další naděje USK prolítly komínem.

"Beru to ale tak, že si náš relativně mladý kádr zahrál s výbornými evropskými tými. Dokonce přehrál mistra Rakouska a vůbec nasbíral řadu cenných zkušeností. Pokud se nám podaří udržet družstvo pohromadě, mohlo by se nám povést postoupit třeba už příští rok," zadoufal nahlas kouč vysokoškolaček.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon