Basketbalisté Liberce jsou v pohodě, zatím podlehli jen prvním třem týmům tabulky.

Basketbalisté Liberce jsou v pohodě, zatím podlehli jen prvním třem týmům tabulky. | foto: Soňa Lechnerová, iDNES.cz

Kondoři vzlétli do popředí ligy

  • 4
Basketbalistům Liberce se podařila šňůra tří vítězných utkání, která je vynesla na čtvrté místo Mattoni NBL. Tým, který se vloni trápil a nepostoupil do play-off, nejprve těsně zvládl koncovku s Pardubicemi, poté zdolal Poděbrady vysoko 102:79 a ve středu večer přidal další stovku: 100:79 v Ostravě.

"Nechtěl bych to přeceňovat. Zatím jsme poráželi týmy, které mají v úvodu sezony určité problémy," říká liberecký kouč Jan Slowiak. "Až teď přijdou důležité zápasy v Prostějově a doma s Děčínem, které budou ukazatelem naší skutečné výkonnosti."

Kondoři mají nyní na kontě 4 výhry a 3 prohry. Podlehli však pouze týmům, které jsou v tabulce nad nimi: bezkonkurenčnímu Nymburku, Novému Jičínu a USK Praha.

Hned za nimi následuje v tabulce právě celek Kondorů z Liberce. "Snažím se tabulku moc nesledovat. Rád se ni podívám na konci první čtvrtiny soutěže," tvrdí Jan Slowiak.

 "Ale samozřejmě mě naše postavení těší, zvlášť vzhledem k tomu, že jsme neměli ideální rozjezd a máme celkem obtížný los. Z deseti úvodních utkání hrajeme jen čtyřikrát doma. Navíc jsme začínali sezonu s extra silným Nymburkem, který nás vyučil." Tým nesmírně nabudila vydřená domácí výhra 63:61 s Pardubicemi.

Ve zpackané loňské sezoně přitom Kondoři podobně vyrovnané zápasy v koncovkách ztráceli. Týmu prospěl příchod pivota Martina Marka, s nímž zatím třikrát vyhrál. "Neočekávám od něj výrazný bodový přínos, ale je to stabilní hráč dobrý do kombinace a spolehlivý v obraně. To nám zvedlo sebevědomí," říká Slowiak.

Liberec táhne kapitán Černošek a americký rozehrávač Hampton, k nimž se ovšem kvalitou hry přidal i zbytek družstva. V minulém kole bodově zazářil pivot Blažek, který nasázel 38 bodů Poděbradům. V Ostravě se jako střelec zase prosadil Hampton, autor 30 bodů.

Jedním z mála problémů Kondorů je dlouhodobé zranění pivota Pastýříka, který má vyhřezlou ploténku a do konce roku do hry asi nezasáhne. Další špatnou zprávou jsou nepřesvědčivé výkony amerického pivota Rigsbyho, který měl být přitom oporou.

Kondoři přivedli v létě dva Američany, v rozehrané sezoně pivota Marka a mají chuť i na další posily. V Liberci by měl v pátek podepsat smlouvu rozehrávač Daniel Gajdošík přicházející ze Zlína. V novém klubu ovšem může nastoupit až 19. listopadu, protože podle basketbalových řádů musí v jednom klubu působit nejméně 60 dnů.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž