Kobe Bryant na snímku z roku 2007 během své propagační akce v Šanghaji

Kobe Bryant na snímku z roku 2007 během své propagační akce v Šanghaji | foto: Reuters

Z úcty k Bryantovi: zápas Lakers se odkládá, Nike zablokovala prodeje

  • 19
Na nedělní tragické úmrtí basketbalové legendy Kobeho Bryanta zareagovala NBA odkladem zápasu jeho bývalého klubu Los Angeles Lakers proti městským rivalům Clippers. LeBron James v emotivním příspěvku slíbil, že bude pokračovat v jeho odkazu. A firma Nike zastavila internetový prodej Bryantova zboží.

Bryant strávil v Lakers celou svou dvacetiletou kariéru v NBA a s klubem získal pět mistrovských titulů. Tým se o jeho úmrtí při havárii vrtulníku dozvěděl při návratu ze série zápasů na hřištích soupeřů a v úterý měl ve Staples Center odehrát první duel po tragédii. 

Vedení soutěže se však rozhodlo z respektu k Lakers zápas odložit na neurčito, další utkání čeká mužstvo v pátek proti Portlandu.

I když Bryanta jako spoluhráče zažil v kalifornském klubu ze současného kádru jen Dwight Howard, podle amerických médií jsou basketbalisté Lakers ze smrti klubové legendy otřeseni. Jedním z truchlících je i hvězdný James, jenž se dokázal ke smrti svého přítele a reprezentačního spoluhráče veřejně vyjádřit až s denním zpožděním.

„Pokaždé, když jsem se snažil napsat něco do tohoto příspěvku, začal jsem plakat,“ vyznal se „zlomený a zničený“ James na instagramu, kde k emotivnímu textu přidal sérii společných fotografií s Bryantem.

I’m Not Ready but here I go. Man I sitting here trying to write something for this post but every time I try I begin crying again just thinking about you, niece Gigi and the friendship/bond/brotherhood we had! I literally just heard your voice Sunday morning before I left Philly to head back to LA. Didn’t think for one bit in a million years that would be the last conversation we’d have. WTF!! I’m heartbroken and devastated my brother!! . Man I love you big bro. My heart goes to Vanessa and the kids. I promise you I’ll continue your legacy man! You mean so much to us all here especially #LakerNation and it’s my responsibility to put this shit on my back and keep it going!! Please give me the strength from the heavens above and watch over me! I got US here! There’s so much more I want to say but just can’t right now because I can’t get through it! Until we meet again my brother!! #Mamba4Life❤️ #Gigi4Life❤️

28. ledna 2020 v 3:43, příspěvek archivován: 28. ledna 2020 v 9:40

Čtyřnásobný nejlepší hráč NBA přišel do Lakers předloni v létě. V sobotním duelu proti Philadelphii James překonal Bryantovu bilanci 33 643 bodů a odsunul ho na čtvrté místo historického pořadí, o čemž spolu ještě v neděli mluvili.

Kobe Bryant zemřel, havárii vrtulníku nepřežilo dalších osm lidí

„Ani na okamžik by mě nenapadlo, že to je poslední rozhovor, který spolu vedeme. Slibuju, že budu pokračovat v tvém odkazu! Tolik jsi znamenal pro nás všechny a zvlášť pro celý národ Lakers. Je mou povinností táhnout tento tým. Prosím, dej mi sílu z nebe a dávej na mě pozor,“ napsal pětatřicetiletý James, jenž s Bryantem získal v Pekingu 2008 a Londýně 2012 olympijské zlato.

LeBron James (vlevo) a Kobe Bryant jako spoluhráči z amerického olympijského týmu

Na úmrtí světové superhvězdy zareagoval i její dlouholetý sponzor Nike. Firma zastavila internetový prodej zboží s Bryantovou značkou, podle ESPN proto, aby ho nyní nemohl někdo skoupit a přeprodat za vyšponovanou cenu. 

Ztratili jsme brášku. Bryanta oplakávají Jordan i O’Neal

Zadání hesla „Kobe Bryant“ na oficiálním webu společnosti vede místo do e-shopu na text, v němž se firma loučí se zesnulou legendou. 

„Byl milovaným členem naší rodiny. Bude nám moc chybět. Mamba navždy,“ napsali představitelé společnosti s narážkou na hráčovu přezdívkou.

Jedenačtyřicetiletý Bryant zahynul v neděli při nehodě vrtulníku společně s třináctiletou dcerou Giannou a dalšími sedmi lidmi. Helikoptéra v hustých mracích narazila do svahu kopce poblíž Los Angeles.

Záchranáři již našli a evakuovali všech devět těl. Na palubě byli i Gianniny dvě spoluhráčky, jejich rodiče a trenérka dívčího týmu, společně letěli na zápas. Podle vyšetřovatelů ve vrtulníku černá skříňka nebyla, neboť to u tohoto typu vrtulníku nebylo povinné.

27. ledna 2020

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž