Lucia Krč-Turbová (v bílém) z Karlových Varů proniká obranou Trutnova.

Lucia Krč-Turbová (v bílém) z Karlových Varů proniká obranou Trutnova. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Karlovarské basketbalistky povede slovenský trenér Smačko

  • 0
Nový trenér povede do další sezony v nejvyšší soutěži basketbalistky karlovarské Lokomotivy. Davida Zdeňka vystřídá Ludovít Smačko, devětatřicetiletý rodák ze slovenské Handlové, který se může pochlubit vlastnictvím FIBA licence.

"Do našeho klubu přichází prozatím na jeden rok a kromě extraligového áčka povede také družstvo žákyň," říká Roman Maleček, manažer karlovarského klubu.

Smačko svou aktivní kariéru hráče ukončil teprve nedávno, před necelými třemi lety. A kde jinde než ve své Handlové, kde se basketbalu naučil a zůstal mu až na pár poklesků věrný jako hráč (na vojně v Žilině a jeden rok v Nymburku) a později také jako trenér.

Odchovanci Handlové to nebylo nikdy na škodu, nejvyšší soutěž - tehdy československou federální ligu - pravidelně hrával už ve svých sedmnácti a ve stejném věku také úspěšně působil v reprezentaci, nejdřív mezi kadety a pak také mezi juniory.

Několikrát pak reprezentoval také už samostatné Slovensko, v roce 1994 se zúčastnil mistrovství hráčů do dvaadvaceti let ve Slovinsku, kde jeho tým po druhém místě v kvalifikaci nakonec dosáhl v závěrečném turnaji na dvanácté místo.

S trénováním začal Smačko v únoru 2009, kdy v Handlové nahradil Dušana Kasuma a prozatím nepříliš úspěšný tým dovedl nejdřív k devátému místu a o rok později dokonce k bronzu ve slovenské extralize. V sezoně 2010/11 pak jeho tým vypadl ve čtvrtfinále play-off s Levicemi, když v sérii vedl už 2:0 a Smačko se poroučel na další sezonu do Žiliny.

Teď povede ctižádostivý trenér Karlovy Vary. Poprvé v ženském basketbalu, poprvé v cizí zemi. Smačko však na výzvy slyší, vždyť kdo se může chlubit, že v nedávné době byl na stáži v srbském velkoklubu Partizan Bělehrad?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž