Karlovy Vary - Gambrinus Brno: domácí Zmeková proniká mezi brněnskými Kulichovou (vpravo) a Hejdovou

Karlovy Vary - Gambrinus Brno | foto: Martin Stolař, MAFRA

Karlovarské basketbalistky mají průšvih. Jdou do baráže

  • 0
Tak tohle je průšvih. Basketbalistky Karlových Varů prohrály v Táboře, poslední kolo prvoligové nadstavby je poslalo definitivně do hry o záchranu. O play-out si Lokomotiva koledovala dlouho. "Sezonu jsme prohráli už na začátku," ví karlovarský kouč Jiří Bárta.

V Táboře se přitom ještě postup do play-off dal uhrát.

Na poslední chvíli. Sparta nabídla své místo ve hře o titul porážkou v Hradci Králové, Karlovým Varům stačilo „jen“ vyhrát na palubovce posledního týmu tabulky.

To byl ovšem pro tým kouče Bárty neřešitelný problém. „Nepramenilo to z tlaku, nedařilo se a ne poprvé,“ přiznal trenér Lokomotivy.

Od úvodu sezony ho silně trápí složení týmu. Dokola opakuje: Chybí nám vůdčí osobnost. „Nepodařilo se sestavit tým,“ říká teď.

To se projevuje také na výsledcích. Karlovy Vary potrápí USK Praha, porazí Trutnov, aby vzápětí prohrály třeba v Táboře. „Výsledky jsou nestabilní,“ ví Bárta.

V Táboře ještě první poločas držel jeho tým naději, vedl 35:30. Ve druhé půli se ale naplno projevily věci, které tým sráží ke dnu od začátku sezony. Nemá hráčku, která vezme klíčové situace na svá bedra.

V Táboře se žádné z hráček nedařila ani jednoduchá střelba. Bilance trestných hodů dvacet k jedenácti proměněným a hlavně mizerná z pod koše 46/17 se  sedmatřicetiprocentní úspěšností, to je oravdu síla. „Je to katastrofa,“ přiznává i Bárta.

Co může trenéra Lokomotivy trápit ještě víc? Duel posledního kola prvoligové nadstavby byl generálkou na play-out. Tábor teď ví, jak na Lokomotivu zahrát.
A bude se toho držet. To je pro Karlovy Vary pár dní před začátkem baráže velké varování.

Kdo je ve výhodě?

V sérii o záchranu musí jeden z týmů třikrát vyhrát. Pak zůstane v nejvyšší soutěži.

Co mluví pro Tábor? V posledních kolech se herně hodně zvedl. Před finišem totiž posílil.

Hru tvrdí dvě Američanky a zkušené hráčky Mlejnková a Vodrážková, bývalá pivotmanka Karlových Varů. „Momentálně mají lepší podkošové hráčky,“ přiznává Bárta.

Jeho tým má před play-out také pár výhod. Předně - Tábor do středy čtyřikrát porazil. Za druhé? Domácí prostředí. Než se Tábor rozkouká, může už v sérii prohrávat 0:2. To se pak těžko obrací, i když hrajete doma.

Jenže tahle zbraň je dvousečná. Druhý břit do sebe mohou zaseknout basketbalistky Lokomotivy. Stačí, když doma jednou prohrají. A jak jsou na tom s psychikou, to ví po letošní sezoně už asi každý.

Pozor. Tady je Tábor také ve výhodě. S bojem o záchranu počítal už hodně dlouho. Karlovy Vary nepříjemně zaskočil až teď. S tím se řada hráček nemusí srovnat.

Na přípravu teď mají čtrnáct dní. Ty se v první fázi věnují doléčení, intenzivnímu tréninku a taktice. „Hru Tábora si hodně do podrobna rozebereme,“ naznačuje Bárta.

Jak se to jeho týmu vyplatí, to kouč zjistí pár dní před začátkem jara. Play-out začíná dvěma zápasy v Tuhnicích 14. a 15. března. „Musíme vynaložit hodně úsilí a hrát důsledně takticky,“ uzavírá Bárta.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž