OBRAZEM: Mistr „nebeského háku“ má sochu. Hned vedle Magika a Gretzkého

  • 3
Až teď? To by asi byla ta nejsprávnější reakce na informaci, že Kareem Abdul-Jabbar má svou vlastní sochu. Legendární basketbalista, nejlepší střelec historie NBA, je zvěčněn před losangelskou halou Staples Center, sídle tamních Lakers.

Nyní pětašedesátiletý bývalý pivot, který oslavil pět titulů NBA s Lakers a jeden v dresu Milwaukee Bucks, je zachycen ve své typické pozici při střelbě přes hlavu neboli sky hooku.

Slavný basketbalista doplnil na takzvaném Star Plaza další ikony losangelského sportu - někdejšího spoluhráče Earvina "Magika" Johnsona, dalšího basketbalistu Jerryho Westa, hokejovou superstar Wayna Gretzkého a profiboxera Oscara De La Hoyu.

Abdul-Jabbar neskrýval při slavnostním odhalení sochy dojetí a roztřeseným hlasem poděkoval svým předřečníkům a kolegům ze Síně slávy Johnsonovi, Westovi, Patu Rileymu či Jamesi Worthymu, že mu pomohli emotivní okamžiky zvládnout.

"V žaludku mám takový pocit, jako by byl plný motýlů. Při zápasech se mi to nestávalo, v průběhu hry nikdy," svěřoval se dojatý Abdul-Jabbar se svou nervozitou.

218 centimetrů vysoký Abdul-Jabbar odehrál v NBA rovných 20 sezon, kariéru završil ve 42 letech. V čele historického pořadí střelců má 38 387 bodů.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž