Česká reprezentantka Julia Reisingerová

Česká reprezentantka Julia Reisingerová | foto: ČBF / Mudra3

Reisingerová uspěla v draftu, získaly ji finalistky WNBA z Los Angeles

  • 2
Česká reprezentační basketbalistka Julia Reisingerová si v budoucnu může zahrát zámořskou WNBA. Ve čtvrtečním draftu si devatenáctiletou pivotku vybral losangeleský klub Sparks ve třetím kole jako pětatřicátou v pořadí.

„Byly to šílené pocity. Vůbec jsem nevěděla, jak na to mám reagovat. Myslela jsem si, že si ze mě někdo dělá legraci. Začala jsem tomu lehce věřit až po rozhovoru se svým agentem. Jsem šťastná a momentálně si nedovedu představit, že by se mi mohlo aktuálně stát něco lepšího,“ svěřila se Reisingerová pro Českou basketbalovou federaci.

Naposledy Češka prošla draftem v roce 2002, kdy si Zuzanu Klimešovou ve druhém kole získala Indiana. Tehdy na sebe upozornila výkony na univerzitě Vanderbilt. 

O rok dříve byla ve druhém kole Utahem vybrána Michaela Pavlíčková (později Ferančíková) rovněž z univerzity v Denveru. 

V roce 2000 pak draftem prošly brněnské opory Romana Hamzová (Orlando) a Kamila Vodičková (Seattle) a v roce 1997 při historicky prvním draftu Eva Němcová-Horáková (Cleveland). WNBA si kromě všech draftovaných hráček zahrála i Jana Veselá, nedávno byla i bez draftu blízko smlouvě Kateřina Elhotová.

Vodičková a následně i Veselá WNBA dokonce vyhrály, oběma se to podařilo se Seattle Storm.

Julia Reisingerová momentálně působí ve španělské lize v dresu Sant Adriá. Předtím odchovankyně USK a Sparty strávila dvě sezony v Karlových Varech, kde patřila k nejlepším domácím hráčkám v ŽBL. 

Už dříve měla dcera bývalé elitní ligové střelkyně Petry Reisingerové nabídky z mnoha amerických univerzit, ale rozhodla se zůstat v Evropě.

Pokud podepíše smlouvu, bude mít Reisingerová v Los Angeles Sparks, sesterském celku LA Lakers, velmi silnou konkurenci. Trojnásobné šampionky soutěže z let 2001, 2002 a 2016 a finalistky z loňského roku totiž v prvním kole draftovaly ruskou pivotku Marii Vadějevovou, která už je nyní v dresu Kursku jednou z hvězd Euroligy. 

V týmu jsou na podkošových postech i další euroligové opory Jantel Lavenderová, Francouzka Sandrine Grudaová, a především Nneka Ogwumikeová s Candace Parkerovou, dvojnásobnou nejlepší hráčkou WNBA.

Jako první si vybíral celek Las Vegas Aces, který navazuje na San Antonio Stars. Jeho novou hvězdou je 196 centimetrů vysoká pivotka A’ja Wilsonová, jež loni dovedla South Carolinu k titulu v univerzitní NCAA.

A'ja Wilsonová (22) a Kaela Davisová ze South Caroliny oslavují tancem triumf v univerzitní NCAA.

Kromě jedenácté Vadějevové slyšely své jméno v prvním kole ještě dvě neamerické basketbalistky - jako desátá míří do WNBA kanadská reprezentantka Kia Nurseová (New York Liberty) a jako dvanáctá se mezi profesionálky stěhuje německá pivotka Marie Gülichová (Phoenix Mercury).

Ve druhém kole kluby ukázaly na Australanku Kristy Wallaceovou, Korejku Pak Či-su a Rusku Rajsu Musinovou.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž