Bývalý kapitán české basketbalové reprezentace Jiří Welsch coby patron...

Bývalý kapitán české basketbalové reprezentace Jiří Welsch coby patron mládežnické soutěže jr.NBA | foto: ČTK

Na finále juniorské NBA dorazí Welsch a portugalská hvězda Penicheirová

  • 1
Pokud na sobě budou dřít, zdokonalovat se a vydrží jim zdraví, možná obléknou dres skutečného špičkového klubu NBA. V úterý mladí basketbalisté ze základních škol zatím nastoupí v týmech, jejichž jména jen kopírují názvy celků nejprestižnější ligy světa.

V pardubické hale Dašická si to čtyři družstva, složená ze žáků ve věku 10 a 11 let, rozdají o titul v Jr. NBA League.

Letos jde o druhý ročník české varianty soutěže, která se hraje v 18 zemích Evropy a Blízkého východu. Zájem škol byl dokonce takový, že se musela hrát kvalifikace, která určila 30 účastníků, rozdělených do šesti divizí.

Na nejlepší čtveřici týmů se dnes zamíří podívat i opora pardubické Beksy, zkušený rozehrávač Jiří Welsch, jenž si v kariéře vyzkoušel angažmá v několika zámořských klubech.

Dorazí také Ticha Penicheirová, v Česku známá hlavně díky působení v USK Praha. Portugalská rozehrávačka je vítězkou WNBA z roku 2005 se Sacramento Monarchs, sedmkrát v soutěži vládla ve statistikách asistencí, v historickém pořadí je druhá.

Příchozí jistě ocení, že mezi účastníky nechybí ani domácí zástupce, ZŠ Studánka, která bude nastupovat coby Indiana Pacers. Pardubický výběr čeká v 10.45 semifinále. Finále v 15.05 pak odvysílá i televizní kanál Nova Sport 1.

Program Jr. NBA League

1. semifinále 9.00
2. semifinále 10.45

zápas o 3. místo 13.00

finále 15.05

vyhlášení 16.50

Účastníci: ZŠ Nový PORG, Praha (LA Clippers), ZŠ Heyrovského, Olomouc (Philadelphia 76ers), ZŠ Studánka, Pardubice (Indiana Pacers), ZŠ Švihov (Dallas Mavericks)

Kde: hala Dašická v Pardubicích


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž