José Calderón (uprostřed) z LA Lakers mezi dallaským duem Harrison Barnes...

José Calderón (uprostřed) z LA Lakers mezi dallaským duem Harrison Barnes (vlevo) a Seth Curry. | foto: AP

Královská odměna: v klubu strávil dvě hodiny, inkasoval přes 10 milionů

  • 5
Byla to nejlukrativnější smlouva jeho života. Za dvě hodiny díky ní inkasoval 415 000 dolarů, více než deset a půl milionu korun. A ani při tom prstem hnout nemusel. José Calderón si však své působení v basketbalových Golden State Warriors představoval jinak. Teď musí v NBA najít jiného zájemce.

Zdánlivě absurdní rozhodnutí managementu předního klubu NBA zaměstnat hráče na pouhé dvě hodiny a pak ho zase pustit na trh s volnými hráči je jedním z důsledků úterního zranění Kevina Duranta.

Warriors zprvu žádali zkušeného rozehrávače. Místo mu udělal Brianté Weber, slibný obranář, který však má v nejlepší soutěži světa odehráno minimum.

A tak si oaklandský klub vyhlédl Josého Calderóna, který v pětatřiceti letech a po dvanácti sezonách v NBA parametry protřelosti splňuje na jedničku a který se už nehodil do koncepce omlazujících LA Lakers.

Jenže do toho přišla ztráta Duranta, který bude kvůli potížím s levým kolenem chybět minimálně čtyři týdny.

Klub náhle potřeboval posílit pro změnu na křídelním postu.

Rychle získal souhlas veterána Matta Barnese, jenže na soupisce by chybělo volné místo.

A zdánlivě trapný okamžik s rychlou rozlučkou s Calderónem vykompenzovaný královským odstupným byl na světě. V Oaklandu však zároveň zaslouží uznání, že dodrželi dané slovo a se španělským veteránem smlouvu opravdu podepsali, i když by vlastně nemuseli.

02.března 2017 v 06:24, příspěvek archivován: 03.března 2017 v 00:33

Jose Calderon was a Golden State Warriors player for 1 hour and 59 minutes today. He will make about $415,000 for this.

„Byla to obtížná situace,“ přiblížil dění v klubu trenér Steve Kerr v rozhovoru pro The Mercury News. „José skončil v Lakers vyloženě kvůli nám,“ tvrdí.

„Nepřicházelo do úvahy, že by to (majitel klubu) Joe Lacob neocenil. Všechno, co děláme, je prvotřídní. Tak zacházíme i s našimi hráči. O tom nikdy nebylo pochyb. Není možné, že bychom ho nechali na suchu,“ obrací Kerr možnou PR blamáž v pozitivní zprávu.

Dalším zájemcem o služby španělského žolíka se světovým zlatem a olympijskými stříbry je Atlanta Hawks. Teprve s dalším klubem si Calderón doopravdy vydělá. Jak vyšlo na povrch v pátek, dřívějším odchodem z Lakers pro změnu o 400 000 dolarů přišel.

Teď ho čeká šestá zastávka na pouti po NBA. Angažmá v Golden State nepočítáme.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž