Jiří Zedníček oslaví jubileum na Folimance

Praha - Jiří Zedníček, jedna z nejvýznamnějších postav historie našeho basketbalu, oslavil na začátku tohoto týdne významné životní jubileum. Muž, který převážnou část své hráčské kariéry prožil v tehdejších VŠ Praha, dnešním USK, přijal pozvání na Folimanku a osobně zde shlédne sobotní utkání závěrečného, 22. kola Mattoni NBL. Vysokoškoláci v prestižním derby přivítají pražskou Spartu a vedení klubu ještě před úvodním rozskokem Zedníčkovo významné jubileum připomene.

Zedníček je bývalým vynikajícím basketbalistou, dnes je neméně úspěšným sportovním diplomatem a funkcionářem na české i mezinárodní úrovni. "V první lize poprvé nastoupil v roce 1962 za tehdejší VŠ Praha a právě zde také absolvoval převážnou část své hráčské kariéry. Na Folimance získal sedm mistrovských titulů," připomněl Petr Jachan, tiskový mluvčí pražského USK.

Celkem odehrál 21 sezon, během nichž nastřílel 7333 bodů. Na svém kontě má rovněž 217 reprezentačních startů. Ve své sbírce má stříbrnou medaili z mistrovství Evropy 1967 v Helsinkách, o dva roky později získal na evropském šampionátu v Neapoli bronz. "Největšího úspěchu dosáhl v Jugoslávii v roce 1970, kde tým bývalého Československa vybojoval své nejlepší umístění na mistrovství světa - šesté místo," uvedl dále Jachan.

Jiří Zedníček se rovněž zúčastnil finále PMEZ a PVP, v roce 1969 byl členem vítězného týmu Slavia VŠ Praha ve finále PVP. Po skončení své aktivní hráčské kariéry se prosadil i na poli funkcionářském. V minulosti byl předsedou České basketbalové federace a v současné době zastává významné funkce v orgánech FIBA. "Od ledna letošního roku je také místopředsedou Českého olympijského výboru," poznamenal tiskový mluvčí USK.

Sobotní pražské derby mezi USK a Spartou bude zahájeno v 17.30 hodin. "Ještě před jeho začátkem šedesátiny Jiřího Zedníčka připomeneme," dodal Petr Jachan.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž